Новини

Як чернівчанам голосувати на виборах не за місцем прописки

Голосувати можна навіть перебуваючи у відрядженні закордоном чи подорожуючи.

Чимало чернівчан задумуються, як проголосувати на виборах Президента, якщо вони живуть не за місцем реєстрації. Як повідомляє громадянська мережа «Опора», українці можуть голосувати на виборах у будь-якому місті країни та навіть за її межами.

Аби змінити місце голосування, виборець повинен до 25 березня звернутися до спеціальних служб.

Так, людині необхідно прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців, де зареєстрований виборець або де він перебуватиме в день голосування. Як правило, відділи ДРВ розташовані у будівлях виконкомів міст обласного значення чи при райдержадміністраціях. Їхні адреси можна знайти за посиланням. З початку березня вони працюють і вихідними.

Якщо виборець – внутрішньо переміщена особа, з собою їй достатньо мати тільки паспорт. Інші ж виборці мають надати й документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування. Про це у коментарі «Шпальті» розповів координатор з комунікації Громадської мережі «Опори» Юрій Хорунжий.

«Перелік цих документів не є вичерпним. Це можуть бути довідка з роботи чи навчання, довідка про оренду квартири, квитки на потяг, у театр, у кіно, балет тощо. Достатньо всього одного документа з цього переліку, який підтверджуватиме, що на момент виборів ви перебуватимете не за місцем прописки. Відмовити вам у зміні місця голосуванні за наявності хоч одного з цих документів не мають права. Якщо ж таке відбудеться – просіть письмову відмову, знімайте на відео», – каже Юрій Хорунжий.

Виборцю доведеться написати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Бланк заяви можна завантажити на сайті ДРВ, щоб заповнити заздалегідь, або взяти роздрукований у відділі Держреєстру виборців. У заяві необхідно вказати адресу фактичного місця проживання або номер дільниці, на якій плануєте голосувати. Також необхідно зазначити причину зміни місця голосування.

Після цього виборець має отримати посвідчення про зміну місця голосування, де буде вказана дата виборів, номер дільниці для голосування та час.

Українці, які перебувають закордоном, також мають можливість проголосувати на президентських виборах. Якщо виборець постійно проживає закордоном, йому потрібно стати на постійний консульський облік й автоматично потрапити до списку виборців на закордонній виборчій дільниці. Для взяття на такий вид обліку необхідно буде сплатити консульський збір у розмірі 20$.

Якщо у виборця робоча віза, йому треба стати на тимчасовий консульський облік. За це він не мусить платити. Голосувати можуть навіть ті, хто перебуває у відрядженні чи подорожує на час виборів. Особі треба пройти процедуру тимчасової зміни місця голосування у консульстві закордоном або в Україні (за особистим зверненням до відділу ведення ДРВ при МЗС, який розташований у м. Києві) перед подорожжю.

Важливо знати, що місце голосування змінюється тимчасово, на період конкретно одних виборів. Якщо буде оголошений другий тур, і виборець знову захоче голосувати не за місцем прописки – процедуру доведеться повторити.

 

Коментарі