Новини

Представниця НАТО в Чернівцях. Барбора Маронкова розповіла, як можна отримати роботу в Альянсі

Чиновниця пояснила, коли Україна може вступити до НАТО.

До Чернівців з офіційним візитом приїхала керівниця Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова. Чиновниця зустрілася з представниками обласної влади та провела для студентів ЧНУ відкриту лекцію про діяльність Організації Північноатлантичного договору та її співпрацю з Україною.

Пані Барбора розповіла, що мета її візиту до Чернівців – покращити інформаційне сприйняття буковинців про діяльність НАТО та дізнатися, чи налаштовані буковинці позитивно щодо можливого приєднання України до цього Альянсу. Пізніше Барбора Маронкова зустрілася з представниками медіа та політичними експертами. У ході зустрічі зазначили, що в Чернівцях, Львові та Івано-Франківську рівень сприйняття України як імовірного члена НАТО вища, ніж в інших областях України.

Барбора Маронкова зазначила, що НАТО бачить бажання України стати ближчою до них, і буде всіляко підтримувати її на шляху до цього.

«У НАТО бачать прагнення України вступити до цієї організації, але це можливо тільки після надання всіх членів Альянсу згоди на це. Ми бачимо потребу саме в середніх країнах, таких як Польща, Словаччина, Румунія, які вже є членами НАТО і мають підтримати вас. НАТО присутня в Україні з 1997 року і наша політика – це політика відкритих дверей. Ми раді новим країнам-учасникам, але є низка критерій, яких має дотримуватися вступник до Альянсу. Ми, звичайно ж, будемо допомагати Україні, проте не треба забувати про оце важливе «домашнє завдання». Процес приєднання до НАТО має бути свідомою позицією всього українського народу. Для НАТО не є необхідним заповнити тільки критерії оборони країни, а важливі й соціально-економіча та політична сфери. Ми говоримо про демократію, верховенство права, питання корупції та національних меншин. Тому це не миттєвий процес, а комплексна й тривала робота. Та за останній час Україна вже стала ментально ближчою до цього. Якщо порівнювати теперішню ситуацію і ту, що була 5 років тому, – різниця велика. Україна почала працювати, впроваджуються важливі реформи…», – зазначила пані Барбора.

Барбора Маронкова– словацька дипломатка. У коментарі для «Шпальти» вона розповіла, як стала керівницею Центру інформації та документації НАТО в Україні і як проходить її робочий день.

«Я отримала цю посаду 2006 року, вже після того, як Словаччина стала членом НАТО. Я займалася дипломатією в країнах колишньої Югославії, крім Косова. Мене зацікавила Україна, тому що ситуація тут нагадувала процеси, які відбувалися в моїй країні до того, як вона стала членом НАТО. Найпрекрасніше у цій роботі те, що кожен день різний. Сьогодні я в Чернівцях, в адміністрації, зі студентами. Завтра я їду до Києва, де в четвер матиму лекцію щодо 70-річчя НАТО. Сподіваюся, у п’ятницю я потраплю до офісу», – жартує чиновниця.

Також Барбара розповіла журналістам «Шпальти» про те, яка молодь може стати частинкою команди НАТО й отримати тут роботу.

«Випускники, які володіють англійською мовою, можуть пройти у нас стажування. Воно оплачуване, на термін від трьох до шести місяців. Крім цього, є й інші можливості: програми, симулятивні ігри. Ми орієнтуємося на активну молодь. Бажано, щоб кандидати, які хочуть потрапити до нас на роботу, мали освіту «міжнародників», та це не принципово. Вітається досвід роботи з молодими людьми, досвід організації подій, роботи з медіа та каналами комунікації», – розповіла Барбора.

Діана Ватаман

Фото Ірини Болести

 

Коментарі