Новини

Чому не можуть завершити будівництво перинатального центру у Чернівцях

Наразі в Департаменті охорони здоровя ОДА чекають коштів на медичне обладнання та завершення ремонтних робіт.

40 мільйонів гривень ще потрібно на медичне обладнання для перинатального центру у Чернівцях. Про це під час прес-конференції повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Оксана Андрієць.

За її словами, завершення ремонтних робіт у перинатальному центрі цьогоріч є пріоритетним напрямком у медичній галузі області.

«На цей заклад зосереджено максимум уваги. В. о. губернатора краю дав доручення управлінню охорони здоровя опрацювати це питання», – зазначила директорка Департаменту.

Однак точну дату завершення робіт у Департаменті охорони здоров’я назвати не можуть.

«Допоки не завершать будівельні роботи, а в основному корпусі – реконструкцію, ми не можемо запустити центр. Маємо перехідні кошти на рахунках управління капітального будівництва ОДА, це більше 20 мільйонів гривень. Але для повноцінної роботи центру має працювати серце закладу, це відділення неонатальної реанімації. Для нього не закупили певну частину обладнання, і кошти не закладені у бюджет. Тому будемо звертатися до всіх структур щодо виділення необхідної суми на це устаткування. За попередніми підрахунками це більше 40 мільйонів гривень», – зазначила Оксана Андрієць.

Історія будівництва перинатального центру

2013 року, від початку реконструкції перинатального центру, його вартість становила 79 млн гривень, – повідомляють на Фейсбук-сторінці Державні закупівлі Чернівці.

2018 року вартість цього ж об’єкта становить 161 млн грн.

За даними Державних закупівель Чернівців, 2017 року залишок невикористаних державних коштів на цей об’єкт склав 12 млн грн. (https://bit.ly/2Nal5Vf), а у 2018 році – 27 млн грн.

2017 року на реконструкцію центру освоєно 45,7 млн грн, а за 2018 рік, маючи на рахунках 55 млн грн, – тільки 27,8 млн грн. Такі дані Єдиного порталу публічних фінансів.

Також на сайті йдеться, що чиновники по-різному інтерпретують стан готовності центру. Зокрема, у лютому 2018 року керівник Департаменту капітального будівництва ЧОДА Олександр Пуршага публічно заявляв, що об’єкт готовий на 75% (https://bit.ly/2C1G0He).

У грудні 2018 року на прес-конференції про бюджет на 2019 рік прозвучав відсоток готовності об’єкта 70% (https://bit.ly/2UhfgcF).

У лютому 2019 року інженер із технічного нагляду Департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Чернівецької ОДА Віталій Шанкович заявив, що центр готовий на 60% (https://bit.ly/2Bw8wQX).

Пізніше в.о. губернатора Михайло Павлюк та директорка Департаменту фінансів облдержадміністрації Анжела Дякова на прес-конференції зазначили про цифру у 69 млн грн (https://bit.ly/2UhfgcF).

А згідно з договором від 29 грудня 2018 року, у 2019 підрядник ПП «Промбудсервіс-Косів» має виконати ще робіт із реконструкції перинатального центру на суму 42,9 млн грн (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-11-22-003272-c).

 

Коментарі