Афіша, Новини

Чернівчан запрошують на вступну презентацію курсу лекцій «Contemporary art»

Курс розпочнеться 12 березня у Steinbarg Gallery & Café. 

5 березня о 19:00 у Steinbarg Gallery & Café (вулиця Університетська, 11) відбудеться вступна презентація курсу лекцій «Contemporary art». Сам курс розпочнеться 12 березня.

На лекціях розбиратимуть поняття сучасності, а саме – що робить сучасне мистецтво сучасним і актуальним. Що таке критичне мислення другого порядку на прикладах мистецтва минулого та сучасності. Чим зараз є критерій якості/цінності в мистецтві, як він трансформувався в ХХ ст. Чи залишилося прекрасне і як можна розуміти чуттєве продукування істини в ест/етиці сьогодення. Також можна буде поставити запитання про сам процес і структуру лекцій та зареєструватися на подальші події курсу.

Про лекторій

Цикл є теоретико-практичним конструктом з історії сучасного мистецтва від модернізму до найактуальніших практик сьогодення. Він поділений на 5 блоків по 4 лекції:

1. Віжуал
2. Театр
3.Фото/відео-арт
4. Звук
5. Слово

Всі п′ять фреймів практично покривають найцікавіші художні практики ХХ – поч. ХХI ст.: від живопису та пластики через фотографію, відео, кіноавангард до перформансу і сучасного постдраматичного театру, а також контемпорарі денсу і мистецтва нових медіа/саенс арт. Окрема увага приділяється філософії естетики: К. Грінберг, Р. Краус, Т. Адорно, Ф. Джеймісон, Ж. Рансьер та А. Бадью.

Практична частина передбачає влаштування рідінг-групи, де будуть уважно читати і розбирати важливі тексти, есеї з культури, арт-критики та філософії мистецтва, а також створювати колективні кураторські/художні проекти, писати критичні тексти (для чого планується запуск колективного арт-блогу з критики культури та повсякденності в місті).

Про лектора

Олександр Сушинський − куратор мистецьких проектів, засновник незалежного музичного лейблу da_sein_rec, теоретик та практик сучасного мистецтва. Провів 4 фестивалі імпров. музики у Донецьку – «CALM I NOIZE Fest» та Львові – «MUZAhisT Fest». 2015 року заснував Лабораторію естетичних досліджень, на базі якої працює незалежний лекторій «Історія сучасного мистецтва ХХ – поч. ХХI ст.» у різних містах України (Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Київ, Луцьк, Одеса). Спеціалізується на дослідженні сучасного театру, академічної, експериментальної музики, поезії та філософії.

Коментарі