Афіша, Новини

Чернівецьке «Видавництво 21» презентує нову книгу-автобіографію

«В інші часи. Юні літа у Східній Галичині» – це мемуари німецько-єврейського письменника Соми Морґенштерна.

Фото unsplash.com

У чернівецькому «Видавництві 21» вийшла книга німецько-єврейського письменника, журналіста і музичного критика Соми Морґенштерна «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині». Над перекладом працювала Галина Петросаняк. Видання здійснили за підтримки Австрійського культурного форуму.

11 березня о 18:30 книгу презентують у Літературному целанівському центрі (вулиця Кобилянської, 51). У заході візьмуть участь Галина Петросаняк, Петро Рихло, а також дослідник життя і творчості Соми Морґенштерна Ґеорґ Дойч. Також науковець того ж дня о 13:30 прочитає лекцію німецькою мовою у конференц-залі Центру Gedankendach (аудиторія 149, 5-ий корпус ЧНУ імені Юрія Федьковича).

«В інші часи. Юні літа у Східній Галичині» охоплює дитячі та юнацькі роки Соми Морґенштерна, які він провів на Тернопільщині (з кінця ХІХ століття по 1914 рік). Навчаючись у гімназії, він самотужки вивчав історію та літературу України, високо цінував і любив співати українські народні пісні, знав український театр. Загалом книга представляє ще один єврейський кут зору на Україну та українців, нашу культуру та євреїв в Україні.

Довідка. Сома Моргенштерн (1890, Буданів, Галичина – 1974, Нью Йорк, США) – німецько-єврейський письменник і журналіст. Походив зі строго релігійної родини, відвідував школи в своєму селі та в Тернополі і навчався згодом в університетах Львова та Відня. Емігрантський шлях Соми привів його до Нью-Йорка. Там він написав свої найвідоміші твори («Син блудного сина», «Кривава колона», «Іскри в безодні», «В інший час. Молоді літа у Східній Галичині»). Він був другом Йозефа Рота й написав про нього першу біографію («Втеча й кінець Йозефа Рота»). Його творчість була відкрита доволі пізно, після того, як видавництво «Цу Клампен» видало зібрання творів письменника.

 

Коментарі