Новини

Буковинець став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка   

Він працював над створенням української абетки 40 років.

Комітет із Національної премії імені Тараса Шевченка назвав її цьогорічних лауреатів. Серед них – буковинець Василь Чебаник. Пан Василь переміг у номінації «Візуальне мистецтво» з проектом «Графіка української мови». Це візуальне відображення української мови символами.

Василь Чебаник розповів у коментарі «Шпальті», що це «проект всього його життя», над яким заслужений діяч мистецтва України працював 40 років.

«Суть проекту в тому, щоб повернути графіку літер до справжньої, допетровської кирилиці. Сучасні українські літери спотворені, потрібно повернути кириличний шрифт із його давніми ознаками. У нас усі вивіски й зараз набираються «гражданським шрифтом». Це не личить суверенній державі», – впевнений пан Василь.

Художник-графік вважає, що Україна повинна володіти всіма символами державності, й насамперед державною мовою із відповідною графічною абеткою.

«Моя мета пояснити, що нам треба відмовитися від чужого, якщо хочемо раз і назавжди показати, що ми – суверенна держава, і якщо хочемо відірватися від Росії. Уже дві букви у мене вкрали москалі і кажуть, що це їхнє. Бо вони ж не бачать України. Оця моя абетка закликана зробити державу іншою, а не продовженням Росії. Без азбуки ми ніколи не відірвемося від них. Їхня абетка створила з нашої мови діалект. Ми «наречіє», нам про це 300 років кажуть, і ми на це не звертаємо уваги. Нашу мову не приймають у компанії Microsoft тільки через те, що вона користується чужою азбукою. Ми ж досі використовуємо «петровську» абетку, яка називається «гражданський шрифт», це не кирилиця, а напівлатинська азбука. Ми кричимо, що хочемо захищати українську мову, а абетки не маємо!», – пояснює каліграф.

Українська абетка, створена Василем Чебаником, має і власний герб – букву «Щ» (виглядає як тризуб). Проект «Графіка української мови» був представлений на чотирьох всесвітніх виставках. Пан Василь вважає, що нову абетку, відмінну від російської, має в Україні затвердити своїм указом президент.

Переможцями цьогорічної Національної премії імені Тараса Шевченка також стали Богдан Горинь та Оксана Забужко (номінація «Публіцистика, журналістика», Володимир Шейко (номінація «Музичне мистецтво»), Роман Бондарчук («Кіномистецтво») та Ростислав Держипільський («Театральне мистецтво»). Результати голосування будуть подані на затвердження президентові України. Нагороджуватимуть їх на початку березня.

Довідка:

Чебаник Василь Якович – каліграф, український художник-графік, член Національної спілки художників України (1970). Заслужений діяч мистецтв України (1979), професор (1980), член-кореспондент Національної академії мистецтв України (2013). Народився 5 серпня 1933 року в селі Клішківцях Хотинського району Чернівецької області. 1963 року закінчив Київський державний художній інститут (майстерня книжкової графіки В. Касіяна).

Навчався в І. Плещицького, Г. Якутовича. У 1972-1975 рр. обіймав посаду декана живописного, графічного та скульптурного факультетів. 1963-2000 – асистент, викладач, старший викладач, доцент (з 1972), в. о. професора, професор (з 1980) кафедри графіки КДХІ. У Національній академії образотворчого мистецтва й архітектури викладає з 1962 року на кафедрі графічних мистецтв; з 1980 – професор, з 1973 – керівник майстерні книжкової графіки, перепрофільованої 1991 року на майстерню дизайну та інтролігації. 2000-2004 – професор кафедри графічних мистецтв НАОМА. 2004-2008 – професор кафедри дизайну НАОМА. 2008-2012 – професор, завідувач кафедри графічного дизайну КДІДПМД ім. Михайла Бойчука. З 2012 – професор кафедри графічного дизайну КДІДПМД ім. М. Бойчука.

Коментарі