Новини

П’ять років по тому. У Чернівцях вшанували Героїв Небесної сотні

На Центральній площі помолилися за загиблими та поклали квіти до пам’ятної дошки Героїв Небесної сотні та АТО.

У Чернівцях сьогодні відзначили п’яту річницю трагічних подій на Майдані. Небайдужі чернівчани прийшли на Центральну площу міста з квітами та лампадками. До слова запрошували рідних загиблих, учасників Революції Гідності та волонтерів.

Чернівці мають двох Героїв Небесної сотні: Олександра Щербанюка та Василя Аксенина. У місті на їхню честь назвали вулиці, їм посмертно присвоїли звання «Почесний громадянин Чернівців» і їхні портрети тепер у ратуші серед галереї почесних чернівчан.

«Сьогодні часто можна почути песимістичні думки, що Майдан був проплачений, що все надаремно. І мені прикро таке чути. Бо хто нічого не робить, той не бачить результату», – сказав молодший син загиблого героя Богдан Аксенин.

Богдан розповів «Шпальті», що його мама Тетяна Аксенина та вдова Олександра Щербанюка Наталя Щербанюк сьогодні перебувають у Києві. Поїхали у справі розгляду щодо загибелі їхніх чоловіків.

Перед початком пам’ятного заходу помітила на площі жінку з портретом у руках. Це – чернівчанка Віра Роман. На фото – її чоловік Мирослав Роман, учасник Майдану, якого не стало три роки тому…

«Коли у 2013-му побили у Києві дітей, наступного дня мій чоловік поїхав у столицю. Сказав: «Я не можу сидіти, це ж могли бути мої діти і внуки на їхньому місці».

18 лютого 2014-го ми втратили з ним зв’язок, три дні не знали, де він… Мені зателефонували з клініки Богомольця – він був у них. Втратив свідомість, коли чергував на Майдані. Його віднесли до Михайлівського собору і звідти повезли у клініку. Коли я приїхала, медсестра сказала: «Ваш чоловік герой». У нього в роті була суцільна рана. Пояснили, що це від отруєння невідомою речовиною… Я привезла його додому. Та він не хотів вдома сидіти, на фронт зібрався. Пройшов медкомісію, зі Львова його завернули. Через стан здоров’я. А потім Мирослав пішов служити на кордон у Мамалигу».

Жінка каже, що її чоловік помер після хвороби легень. Йому було 54.

«У нього ще на Майдані все всередині обгоріло. І вже три роки його немає… Ми разом прожили 33 роки. Залишилися син, дочка, четверо внуків…», – розповіла жінка.

На площі родини загиблих Героїв Небесної сотні та родини Героїв АТО прикріпили до їхньої пам’ятної дошки паперових білих ангеликів, які виготовили школярі Чернівецької гімназії №5. Волонтерка та вчителька Галина Абрам’юк також передала для родин Героїв Небесної сотні листи, які написали школярі.

За загиблими Героями разом помолилися священики Православної церкви України та єпископ Чернівецької єпархії УГКЦ владика Йосафат Мощич.

Після цього у Чернівецькій філармонії відбувся концерт-реквієм «Героям Небесної сотні». Його розпочав академічний камерний хор «Чернівці», виконавши знамениту «Мелодію» Мирослава Скорика. Вся концертна програма складалася з виступів артистів філармонії.

Наталія Фещук

Фото Ірини Болести

 

Коментарі