Новини, Перша шпальта

Митрополит Епіфаній у Чернівцях. Про Різдво 25 грудня, реформи і незалежність церкви

Два дні у Чернівцях: свій перший візит на рідну Буковину здійснив митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній.До Чернівців приїхав митрополит Епіфаній. Сьогодні зранку він мав зустріч із керівництвом області та міста. В облдержадміністрації, біля пам’ятної стели Героїв АТО, митрополит вклонився світлій пам’яті загиблих на Майдані та в зоні АТО.

«Це також і їхній внесок у те, що наша церква отримала автокефалію. Наші герої виборювали територіальну цілісність України, завдяки чому маємо й незалежну церкву», – сказав він.

Владика Епіфаній розповів, що радий бути на Буковині.

«Саме на славній буковинській землі мене виховували, тут пройшли мої шкільні роки. У школі села Старої Жадової я отримав атестат про завершення середньої освіти, що дало мені можливість згодом отримати освіту в Київській духовній семінарії у Київській духовній академії», – сказав митрополит.

Журналісти зауважили главі ПЦУ, що священики православної церкви Московського патріархату на Буковині проводять молитовні стояння біля районних держадміністрацій. І поцікавилися, чи має намір ПЦУ – священики, семінаристи – проводити місіонерську діяльність серед вірян, аби роз’яснити людям, як це важливо – бути в єдиній церві.

«Звісно, ми створили фундамент єднання православних у єдиній помісній церкві України. Але ще потрібно багато зробити, аби всі православні об’єдналися. Тому ми й надалі будемо займатися просвітництвом. Багато людей не до кінця усвідомили, що насправді відбулося. В Україні вже є помісна церква – ми посіли своє почесне 15-місце в диптиху серед інших помісних православних церков світу. Тобто ми повністю незалежна церква свого народу. Двері нашої церкви і наші серця відкриті для всіх. Хочемо, щоб усе відбувалося добровільно, мирно і спокійно. Бо є провокації, які дехто очікує, особливо наші північні сусіди, для того, щоб скомпрометувати цю добру ідею. Бачимо великий запит українського суспільства до єднання. Все, що було до цього часу, ми повинні забути, і разом всі православні українці будувати свою церкву. Цей шлях тривалий», – наголосив Епіфаній.

Митрополит також прокоментував  ситуацію щодо трьох ієрархів ПЦУ на Буковині і розповів, чи підпорядковуватимуться вони комусь одному.

«Ми всі в єдиній церкві, незважаючи на те, що на Буковині є декілька єпархій. Але згідно з рішенням об’єднавчого собору, всі архиєреї, які обіймали свої посади до 15 грудня, в єдиній церкві будуть мати своєї єпархії. Спільно вони розбудовуватимуть єдину помісну церкву», – сказав він.

Щодо об’єднання з УГКЦ та діалог із греко-католиками владика Епіфаній каже, що це тільки питання часу.

«Ми не говоримо про об’єднання з греко-католиками. З ними у нас хороші стосунки, і в майбутньому будемо співпрацювати, як і до цього часу. Бо УПЦ і УГКЦ діють на одних і тих же засадах: ми хочемо, щоб Україна була цілісною, щоб спільними зусиллями  розбудовували державу. Впродовж двох десятиліть у нас добрі стосунки, і в майбутньому будемо робити все задля того, аби зберегти їх, знаходити точки, які нас об’єднують», – зауважив митрополит.

Як відомо, Московський патріархат на Буковині заявляє, що порушують їхні права і що питання про перехід до ПЦУ має приймати саме парафіяльна рада, релігійна громада, а не територіальна.

«Звичайно, впродовж цього часу було багато змін в українському законодавстві. І громада має право на місці визначитися щодо релігійного центру і більшістю своїх голосів приймати рішення про перехід. Громада має право звернутися до певного ієрарха єдиної ПЦУ й отримавши дозвіл, що від цього часу вона вже належить до ПЦУ, з часом одержить юридичну перереєстрацію. Зараз ми перебуваємо у стані віднайдення правильних юридичних рішень. Бо до цього часу в українському законодавстві не існувало таких прецедентів, коли церкви об’єднувалися. А зараз ми зареєстрували нашу Київську митрополію – центральний керівний орган. Невдовзі на місцях також відбудеться перереєстрація єпархіальних управлінь. Думаю, що за декілька днів Чернівецька ОДА матиме можливість вносити зміни до статутів тих релігійних громад і релігійних парафій Буковини, які будуть переходити до Православної церкви України. Громада є власником церковного майна, не священнослужитель чи церква», – пояснив він.

Окрім цього, Митрополит Епіфаній розповів, чи церква готова до глибинних реформ, як от присутність жінок у храмі без хусток.

«Це не є догмою. Коли людина вперше приходить до храму, можливо, вона й не буде зодягнена так, як вимагають наші православні традиції. Та вона не повинна відчувати перепон, які іноді ставить старше покоління. Ми шануємо традиції і не будемо їх порушувати. Але моя позиція – не робити перепон людям, які вперше переступають поріг храму. Маємо бути відкритими і приймати людину в тому вигляді, в якому вона приходить. З часом вона усвідомить, як саме треба відвідувати храм. Тому будемо поступово і тверезо втілювати певні реформи в життя церкви».

Щодо святкування Різдва в Україні 25 грудня Епіфаній також каже, що календар не є догмою.

«Коли побачимо, що українське суспільство готове до змін, то відповідно будемо приймати таке рішення».

Про побоювання українців, аби новостворена церква не стала державною, глава ПЦУ зауважив:

«Отримання Томосу та автокефалії – це спільна робота церкви і держави. Але українська церква в майбутньому буде незалежною, держава не повинна втручатися в справи церкви і церква не буде втручатися у справи держави. Та модель, яка зараз є в російській церкві, неприйнятна для української. Наша завжди покладалася і буде покладатися на народ».

Запитали митрополита і про публічний фінансовий облік і чи будуть зобов’язання до архиєреїв на місцях вести бухгалтерський аудит майна церкви і церковної громади.

«Звісно, згідно з новим статутом, кожна релігійна громада повинна володіти своїм майном – не архиєрей. Я вірю, що поступово церква на місцях, починаючи з релігійної громади, повинна бути відкритою. Ми якраз формуємо у нашій церкві різні структури, і буде відповідна, яка займатиметься фінансовою діяльністю».

Предстоятель Помісної церкви України відвідав також ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Владика помолився в університетській Трьохсвятительскій церкві, де раніше він проводив богослужіння, приїжджаючи з Києва. А опісля глава ПЦУ у Мармуровій залі університету мав годинну зустріч із громадськістю краю: викладачами, інтелігенцією, воїнами АТО, родинами загиблих.

«На мене у молодому віці покладена така відповідальність – бути главою Православної церкви України. І бути у такий нелегкий для України час. Але я прийняв цей послух, бо є ченцем», – сказав він під час свого виступу.

У неділю з 9:00 митрополита Епіфанія урочисто зустрічатимуть на площі Філармонії. О 10:00 Блаженніший Епіфаній відправить Богослужіння у храмі преподобної Параскеви Сербської. Біля храму буде встановлено великий екран, аби Богослужіння змогли чути і бачити багато людей.

Наталія Фещук

Фото Ірини Болести

Коментарі