Новини

Чому чернівецький аеропорт не рятує світлосистема та що робити, якщо затримали рейс

У лютому з Чернівецького аеропорту скасовували рейси частіше, ніж останні півроку.

Фото @jeshoots

Олександр о другій ночі отримав повідомлення від авіакомпанії про скасування авіарейсу з Чернівців до Києва. Аби відшкодувати гроші за квиток, чоловік зателефонував на гарячу лінію авіакомпанії. Однак йому повідомили, що гроші не повернуть, оскільки літак таки вилетів, а пасажир не з’явився на реєстрацію рейсу. Мовляв, йому телефонували та повідомили, що рейс виконають.

Натомість Олександр довів, що дзвінка не отримав. Відтак після тривалої переписки з авіакомпанією, чоловік отримав компенсацію за невикористаний квиток.

Лише за шість днів лютого з Чернівецького міжнародного аеропорту рейси до Києва затримували та скасовували частіше, ніж за останні півроку. В аеропорту кажуть, що затримки трапилися через погодні умови, а саме туман.

«Учора, 5 лютого, затримки рейсів відбулися не тільки у чернівецькому аеропорту. Також затримали виліт із Жулян, Харкова. Хоча у них світлосистеми вищої категорії, ніж у Чернівцях. Чомусь побутує думка, що світлосистема – це запорука польоту.

Таких категорованих систем є п’ять. У Чернівцях – базова. Найкраща в Україні – у Борисполі, вона третьої категорії – б», – розповів у коментарі «Шпальті» керівник аеропорту Борис Морський.

Також, за словами Бориса Морського, аеропорт не випускає на рейс літак. Рішення про виліт приймає командир судна. Є нормативи, якими він керується, і низка нюансів, що й впливають на рішення.

«Світлосистема допомогла нам удвічі зменшити затримки вильотів, скасування рейсів. Але це не панацея від погодних умов. Аеропорт надає умови та гарантує забезпечення обслуговування літаків та пасажирів. Попри люту зиму, летовище та злітну смугу утримували у належному стані. І цього року у нас не було затримок літака з вини аеропорту», – зазначив Борис Морський.

Представник авіакомпанії МАУ у Чернівецькому аеропорту Максим Коровець повідомив «Шпальті», що у разі затримки рейсу або скасування польоту компанія інформує про це пасажирів. Тому варто під час купівлі квитка залишати контактні дані, аби отримувати всі новини. Окрім цього, пасажир завжди може дізнатися інформацію безпосередньо в аеропорту або звернутися на гарячу лінію авіакомпанії, яка працює цілодобово, аби перебронювати квиток.

«Представник авіакомпанії перебронює квитки безкоштовно до кінцевого пункту пасажира пілотного купона. Забронювати квиток вам мають не пізніше, ніж за 48 годин. Якщо пасажир не місцевий, авіакомпанія надасть йому трансфер до готелю та безкоштовно поселить. Щоб перебронювати квитки, потрібно принаймні на момент реєстрації на рейс бути в аеропорту. Це міжнародні правила, яких дотримуються у випадку форс-мажорної ситуації», – каже Максим Коровець.

Також представник авіакомпанії зазначив, що найбільше проблем виникає тоді, коли пасажири, купуючи квиток, не читають правила та умови польоту. Адже зробивши операцію з купівлі квитка, людина автоматично приймає умови авіакомпанії і повинна їх дотримуватися та виконувати.

Туристка із Чернівців Тетяна Лебухорська зауважує, що під час купівлі квитка на літак із Чернівців до іншої країни, потрібно врахувати важливий нюанс.

«Квиток потрібно купувати на увесь маршрут одразу. Наприклад, не Чернівці-Київ, і окремо Київ-Вільнюс, а одразу Чернівці-Вільнюс (хоча переліт і буде через Київ). У другому випадку пасажир захищений і авіакомпанія відповідає за затримки чи скасування рейсів на всі літаки. У першому випадку, при затримці літака із Чернівців, частина польоту із Києва просто «згорить», – розповідає Тетяна.

 

Коментарі