Новини, Перша шпальта

Чому розгорівся скандал навколо Чернівецької обласної психіатричної лікарні

За словами волонтерів, відбувається рейдерське захоплення території обласної психлікарні.

Фото Антоніни Вишневської

Психіатрична лікарня на вулиці Мусоргського є пам’яткою архітектури, фундамент якої закладали за часів австро-угорського імператора Франца Йосифа. Невдовзі будівлі виповниться 120 років. Заклад є комунальною установою Чернівецької обласної ради, та, за словами волонтерів, зараз відбувається рейдерське захоплення території лікарні. Ба більше, за чутками, психлікарню взагалі хочуть перенести за місто.

«Яким чином може бути знищена ця пам’ятка архітектури? Нещодавно ми дізналися, що будівлю на території лікарні здали в оренду приватному підприємству. Йдеться про колишню столярну майстерню», – розповідає голова організації «Волонтерський рух Буковини» Катерина Пономарьова.

За словами пані Катерини, у документах договір оренди складений із порушеннями.

«Постійна комісія Чернівецької обласної ради з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальної громади сіл, селищ та міст області 7 листопада 2017 року вирішила надати приміщення площею 99,6 кв. м на термін договору оренди 5 років, якщо орендар не запропонує менший термін. Оголошення про конкурс ми не знайшли на сайті облради, як і протоколу конкурсної комісії. Вважаємо, що за відсутності цієї інформації тут є якась певна корупційна схема. Коли минуло 13 місяців від рішення комісії про доцільність здачі об’єкта, знаходять договір, що приватному підприємству «Чоботар» здали приміщення з літерою «Ш» (так приміщення позначають у документах) загальною площею 140,6 кв. м терміном на 10 років», – розповідає Катерина Пономарьова.

Окрім цього, у документах пропонували ще в 2017 році розділити територію психлікарні на три частини.

«Чи можна ділити територію культурної спадщини? Причому, одну частину залишити для лікувальних і соціальних потреб, а дві інших – віддати під будівництво та обслуговування будівель? Водночас, за інсайдерською інформацією знаємо, що територію паркової зони пропонують поділити на п’ять частин. Тоді для лікарні залишиться 6,64 гектарів, а 2 гектари просто підуть для невідомо якого будівництва», – каже голова ГО «Волонтерський рух Буковини».

Уже понад чотири роки ГО «Волонтерський рух Буковини» допомагає пацієнтам закладу. Їхня співпраця з лікарнею почалася з того, що організація займалася закупівлею ліжок у реабілітаційне відділення для наших бійців. Зараз же волонтери забили на сполох, бо переймаються за ситуацію, що склалася.

«Саме цей підприємець ще у 90-х роках отримав приміщення психлікарні в оренду. Зараз ті будівлі приватизовані та вже навіть належать іншому власникові. Що далі? Знаєте, чому у деяких містах психлікарні переносяться з центру за місто? Бо цей заклад обов’язково повинен мати велику прилеглу територію. Забравши її у нашої психлікарні, наступним кроком буде її перенесення. Об’єктами нерухомості комунальної власності психлікарні може розпоряджатися обласна рада. Але ми не розуміємо, чому землею міста, яка належить Чернівецькій міській раді, розпоряджається невідомо яка територіальна громада? Виходить, що Чернівці втратили землю, віддавши її невідомій громаді. Враховуючи це, ми, волонтери, закликаємо правоохоронні органи, інші органи влади припинити протиправні дії з комунальним майном та землею, що є власністю громади нашого міста. Ми бачимо, як швидко це все робиться, боїмося, що, втративши час, втратимо шматок землі. У самій психлікарні, знаю, хочуть зберегти все, як є. Думаю, вони теж до нас долучаться».

Натомість голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян запевнив, що психлікарню не перенесуть за межі міста, а її приміщення та землю не віддадуть у приватні руки.

«Одне зі складських приміщень справді віддали в оренду приватному підприємцеві, але закон і всі належні процедури при цьому не порушили. До нас звертаються головні лікарі, що в них є вільні площі, і вони мають сплачувати за комунальні послуги. Кошти ідуть до обласного бюджету. В цьому випадку приміщення площею 140 квадратних метрів передане на 10 років приватному підприємцеві під склад. Водночас в обласній раді і справді мають намір умовно поділити територію психлікарні, щоб визначити, за яку площу земельної ділянки має сплачувати орендар», – пояснив він.

Зі слів голови облради, дві земельних ділянки зазначеному приватному підприємцеві міська рада передала ще 2007 року. Там він збудував приміщення для бізнесу і тривалий час не сплачував гроші до обласного бюджету за оренду землі під своїми приміщеннями.

Аби з’ясувати, що насправді відбувається, «Шпальта» звернулася за коментарем до начальника юридичного відділу Чернівецької обласної ради Степана Чернушки. Він зазначив, що приватний підприємець Чоботар орендує приміщення на території лікарні – колишню столярну майстерню – під склад.

«Сама інвентаризація будівель і споруд, які є на території психіатричної лікарні, зроблена досить давно. У старому свідоцтві не було зазначено розміру споруд. Коли торік ми провели інвентаризацію по-новому, з’ясувалося, що будівля має більший розмір, ніж було зазначено в тій інвентарній справі. Якби ми передали за старим розміром, то, значить, ми не дораховуємося орендної плати. Передано в оренду 140,6 кв.м на 10 років. Порушень не було. Після того, як здійснили інвентаризацію, комісія внесла зміни. Рейдерське захоплення, про яке говорилося – це протиправність дій або незаконне заволодіння чужим майном. Це було смішно читати. Оголошення конкурсу було у ЗМІ і на сайті, ми відповіли волонтерам, коли це оприлюднили», – розповів Степан Чернушка.

Юрист пояснив і питання щодо землі:

«Лікарня є власністю територіальних громад сіл, селищ, міст області в особі Чернівецької обласної ради. Бо саме управління майном цієї територіальної громади здійснює обласна рада. Згідно з перехідними положеннями Земельного кодексу, землями відповідної територіальної громади є ділянки, незалежно від місця їх розташування, на яких є будівлі і споруди відповідної комунальної власності. У нашому випадку це комунальна власність, тобто спільна. І міста Чернівців зокрема. Коли земля була за Чернівецькою міською радою, вона була у постійному користуванні лікарні. І саме місто ухвалювало рішення вилучити і передати її. Установа була обласної ради, будівлі теж, але в реєстр внесли право власності за територіальними громадами сіл, селищ, міст області. А доти в реєстрі не було жодної відмітки. І рішення щодо землі ухвалювала міська рада. Але постійний користувач усе одно лікарня. І як постійний користувач цієї ділянки, всі земельні питання вирішує вона. Також, як відомо, установи освіти й охорони здоров’я позбавлені земельного податку. А коли певна частина будівлі чи приміщення, що є на їхній території і перебувають в оренді, то автоматично нараховується і земельний податок, який сплачується у міський бюджет».

Фото Антоніни Вишневської

Головна лікарка Чернівецької обласної психіатричної лікарні, голова Чернівецького обласного осередку Асоціації психіатрів України Анжела Левицька з 2016 року перебуває у декретній відпустці і нині її обов’язки виконує Юрій Азов. Але у лікарні пані Анжела буває досить часто і добре знає цю ситуацію, тож погодилася дати «Шпальті» свій коментар.

«Колектив лікарні теж схвильований. 2017 року за приміщенням і територією лікарні законодавчо затвердили статус історико-архітектурної пам’ятки. Звісно, розмови не можуть не відобразитися на настрої персоналу. Опосередковано я все беру на себе, поки намагаюся колектив відгородити. У нас є проблемні місця, є недобудоване приміщення на території, неподалік відділення реабілітації військових. Там часто бувають безхатьки, селяться наркомани, траплялися навіть пожежі», – пояснює вона

Підприємцеві Чоботарю, який допомагає психлікарні фінансово, обласна рада й справді здала в оренду приміщення столярної майстерні. У лікарні кажуть, думали, що йтиметься про закинуте приміщення. Договір оренди психіатричній лікарні не дали, але щоб пішла орендна плата, потрібен акт прийому-передачі, а його не було.

Водночас тривожності персоналу додають і розмови, що лікарню хочуть перенести.

Анжела Левицька також додала, що за часів незалежності України у психлікарні фактично не робили жодного ремонту. Лише 2009 року після повені оновили фасад та замінили вікна. А більшість того, що вдалося відремонтувати, зробили власними силами і завдяки допомозі меценатів та волонтерів.

До речі, після того, як волонтерка Катерина Пономарьова винесла інформацію про лікарню на публіку, доєдналося безліч людей, громадських організацій, які теж обурені цією ситуацією.

«У реєстрі майнових прав обласної ради ми отримали величезний список земельних ділянок на території міста, які якимось хитрим способом почали належати обласній раді. Я звернулася (від громадської організації) у правоохоронні органи з проханням розібратися з питанням оренди приміщення. Бо вбачаємо там корупційну складову (немає оголошення про конкурс, рішення комісії не відповідає договору оренди). Далі подаватимемо позов до суду щодо скасування цього договору оренди. Ми вже підготували і передали у міськраду вимогу звернутися до суду з метою захисту інтересів територіальної громади Чернівців, визнати недійсними та скасувати всі рішення обласної ради та державних реєстраторів щодо всіх земельних ділянок на території міста, право власності на які зареєстровані за облрадою (звернення від імені 30 громадських організацій, трьох представників громадської ради при виконкомі міської ради і комітету самоврядування «Червона калина»). Вважаємо, що землі на території міста мають належати громаді міста. У жодній області немає такої кількості земельних ділянок, право володіння яких за обласною радою, як у Чернівцях».

Волонтерка додає, що до них долучилися військовослужбовці, які проходять у лікарні реабілітацію. Вони навіть побували у голови обласної ради Івана Мунтяна та передали звернення з підписами з вимогою припинити розподіл земельної ділянки на території психлікарні.

«Хлопців, які зараз проходять реабілітацію, тридцять,  –  розповідає Анатолій Маркус – боєць, який після служби на Сході України відновлюється в медзакладі. – А загалом тих, хто тут лікується, набагато більше. Буду підтримувати лікарів, ми дуже задоволені ними. Думка персоналу така, що потихеньку психлікарню хочуть розрізати і знищити. Дійде ще до того, що біля кожного відділення залишаться вольєри для хворих».

Насамкінець Катерина Пономарьова зауважує:

«Працівники психлікарні – люди підневільні, їх звільнити можуть. І я не хочу наполягати на тому, щоб вони висловлювали свою думку, бо під загрозою їхня робота. Кажуть, що ми виконуємо чиєсь замовлення, що за нами політика. За нами пацієнти, лікарня і Франц Йосиф, за часів якого заклад збудували».

Історична довідка

Нинішня вулиця Мусоргського колись мала назву Maisgasse, що перекладається як Кукурудзяна. Назву Мусоргського вона отримала у радянський час, – розповідає дослідниця історії Чернівців Марія Никирса.

«У 1901 році у відділенні для душевнохворих крайової лікарні утримували 131 хворого, тоді як приміщення було розраховане на 50 осіб. У 1886 році виконавчий комітет Буковинського сейму офіційно визнав, що питання лікування людей із психічними розладами може бути позитивно вирішено лише тоді, коли відділення для душевнохворих буде перетворене в окремий лікувальний заклад».

На початку ХХ століття на території на окраїні міста на земельних ділянках, які належали благодійному фонду імені Франца Йосифа, збудували комплекс споруд для душевнохворих.

«Приміщення зводили під керівництвом архітектора Юліуса Бохнера за планами професора Державної промислової школи Еріха Кольбенгайєра. Загальна площа лікувальної установи склала 10,6 гектарів. Тут спорудили павільйони: один лікувальний, інший – для утримання хворих, між ними сад та інші установи комплексу; також були передбачені поля, на яких мали працювати пацієнти закладу».

У межах лікарні були прокладені вулиці та доріжки. Університетський садівник Карл Бауер розробив проект саду, за яким восени 1901 року почали висадження дерев. Відкрили лікарню 1 травня 1902 року.

 

Наталія Фещук

 

Коментарі