Новини, Перша шпальта

Подарунок місту на 601 річницю. 5 фактів про пам’ятник Францові Йосифу

Над створенням пам’ятника впродовж двох тижнів працював авторський колектив львів’ян – заслужений художник України Сергій Іванов та скульптор Володимир Цісарик

Сьогодні у нашій рубриці про чернівецькі монументи розповідаємо про пам’ятник імператорові Францу Йосифу I.

Факт №1

Перший камінь під майбутній пам’ятник заклали 4 жовтня 2008 року, в дні святкування 600-річчя Чернівців. Уже через рік у сквері на вул. Мирона Кордуби встановили бронзовий пам’ятник Францові Йосифу. Монумент став дарунком місту на його 601 річницю від чернівчанина Арсенія Яценюка.

Факт №2

Скульптуру австро-угорському імператорові відновили за прообразом втраченої та з використанням автентичної моделі пам’ятника, доставленої з Відня.

Факт №3

Над створенням пам’ятника впродовж двох тижнів працював авторський колектив львів’ян – заслужений художник України Сергій Іванов та скульптор Володимир Цісарик. По завершенню роботи, в День народження Чернівців, Франц Йосиф «ступив» на чернівецьку бруківку. Одягнений у парадову форму він ніби демократично прогулюється сквером і дивиться в далечінь.

Факт №4

Художник Сергій Іванов розповідав, що під час створення скульптури намагався максимально передати ставлення буковинців до цієї історичної особи. Адже працюючи над книгою «Буковина і буковинці», вивчаючи матеріал та подорожуючи, він бачив, що гуцули бережуть портрети Франца Йосифа на пам’ять про нього.

Факт №5

Під час відкриття монумента повноважний Посол Австрії в Україні Йозеф-Маркус Вукетич подякував чернівчанам за те, що вони вшанували пам’ять про австрійський період розвитку історії міста та висловив впевненість, що співпраця Австрії та України має гарне майбутнє.

Довідка

Представник династії Габсбургів – імператор Франц-Йосиф I правив Буковиною в 1848-1916 роках, коли регіон входив до складу Австро-Угорщини. Як вважають  історики, в цей період Чернівці досягли небувалого піднесення. Тоді місто перетворилося на культурний і просвітницький центр регіону. У Чернівцях відкрили університет, створили велику громадську бібліотеку. Завдяки активній діяльності національних громад з’явилися перші періодичні видання. Також у той час побудували залізницю Чернівці-Львів, ввели в дію електричний трамвай, водогін і каналізацію; було спорудження кафедрального собору, міського театру, шкіл, серед яких чотири народних школи з українською мовою навчання.

Інформацію підготували за сприяння краєзнавчого відділу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки.

Альона Чорна

Коментарі