Новини

Біля перехрестя Університетської та Хмельницького може з’явитися громадський простір

Автостоянку без зручностей для пішоходів пропонують реорганізувати у доступний простір з міською функцією.

У Чернівцях планують реалізувати міжнародний демонстраційний проект «Місто для людей: дружнє до пішоходів середмістя». Висновок щодо доцільності його співфінансування сьогодні, 29 січня, схвалив виконавчий комітет Чернівецької міської ради.

Проект полягає у реорганізації основного громадського простору навпроти Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин біля перехрестя вулиць Університетської та Богдана Хмельницького. Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ пропонує перетворити цю територію з автостоянки без будь-яких зручностей для пішоходів у простір із міською функцією, високим дизайном інклюзивності та хорошою якістю.

Обрали саме цю локацію тому, що її лише частково експлуатують за призначенням, і вона має достатню площу для апробації проекту. Наразі для цього простору характерні довгі пішохідні переходи без острівців безпеки, недостатній доступ до громадського транспорту, використання як стихійного місця для паркування, низька привабливість та відсутність ідентичності.

Через цю площу відбувається доступ до важливих закладів, таких як ДМБК та дві школи. Водночас вона також є основною точкою доступу до університету та до району Роша.

Проект передбачає:

– облаштування нового дизайну тротуарів, переходів та проїжджої частини;

– встановлення тактильної плитки для людей із вадами зору та безперешкодних переходів;

– створення умов для відпочинку завдяки озелененню, лавочкам та облаштуванню фонтанів із питною водою;

– облаштування зразкової зупинки для громадського транспорту з безбар’єрним доступом, пристосованої для низькопідлогового громадського транспорту;

– встановлення уніфікованого нічного освітлення з високим просторовим впливом та енергоефективністю;

– встановлення інформаційної панелі для туристів.

Загальний бюджет проекту – 100 тисяч євро (50 тисяч – грант, 50 тисяч – кошти міського бюджету Чернівців). Остаточне рішення про його співфінансування мають ухвалити депутати міської ради під час сесії 31 січня. Реалізувати проект повинні до 31 жовтня 2019 року.

 

Коментарі