Новини

Чисто й екологічно безпечно. Чи є альтернатива солі та піску у Чернівцях

Чернівецькі підприємці використовують альтернативу піщано-соляній суміші. Комунальники запевняють, краще солі і піску немає.

Сходи та тротуари біля розважального закладу у Чернівцях чисті, без налипання снігу та льоду. Сніг тут не затримується на поверхні, а тане, щойно падає.

Щоранку персонал закладу посипає спеціальним матеріалом сходи та парковку поруч із рестораном. Цілий день тут, попри снігопад, чисто та немає ожеледиці. А взуття перехожих не вкриває білий осад.

Як розповів керівник господарської частини підприємства пан Андрій, такого результату вдалося досягти завдяки матеріалу, який вони використовують уже три роки.

«Спершу прибираємо сніг із поверхні, відтак на очищені сходи та тротуари сиплемо спеціальний матеріал проти ожеледі Deice Pover, у складі якого є магній. Щоб був ефект, суміш варто наносити механічним способом, аби все було рівномірно. На кам’яній поверхні матеріал діє одразу. Якщо сніг не інтенсивний, він миттєво перетворюється у воду. Одного разу посипання вистачить фактично на добу», – розповідає Андрій.

За словами Андрія, цей матеріал ефективний на малих локальних місцях, а на великих площах це економічно невиправдано. На метр квадратний вартість матеріалу із закупівлею становить 1,52 гривні. Якщо додати витрати на техніку і роботу, метр квадратний обійдеться приблизно у дві гривні.

Чернівчани закликають комунальників відмовитися від використання піску та солі на користь альтернативних способів прибирання вулиць у зимовий період. Адже взимку ця суміш псує взуття та транспортні засоби, а у теплу пору року – зелені насадження. Окрім цього, щойно розтає сніг, пісок та різноманітний шлак піднімається у повітря, і ми цим дихаємо.

Ефективність піщано-соляної суміші, якою посипають слизькі дороги та тротуари взимку, чернівчани оцінили навесні. Торік такий традиційний спосіб боротьби зі снігом на дорозі вкотре викликав хвилю обурень серед містян. Користувачі соцмереж активно публікували фото та відео з «піщаною бурею», яку спостерігали на кільці проспекту Незалежності-Героїв Майдану навесні 2018 року.

Проти піщано-соляної суміші також виступили екологи. Мовляв, вона шкідлива для навколишнього середовища, а ще псує взуття та автомобілі.

Наразі у Чернівцях комунальники не мають альтернативи піскосуміші. У міській раді заявляють, що вона найефективніша у нашому місті.

За словами директора департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Володимира Бешлея, у Чернівцях складний рельєф, багато підйомів, а дороги вимощені бруківкою, тому піщано-соляна суміш – найкращий варіант.

«Ми вивчаємо досвід інших міст, розглядаємо різні варіанти, але цього зимового сезону, враховуючи, що вже провели тендер та здійснили закупівлі піщано-соляної суміші, нові реагенти застосовувати не будемо. Скажімо, у Вінниці розливають на дорогу солену воду. У нас немає такої техніки. Ми вивчаємо можливість придбання нової техніки та застосування кращих технологій прибирання снігу», – зазначив Володимир Бешлей.

Також він запевнив, що цьогоріч комунальники не допустять утворення у місті піщаної бурі. Кажуть, що вулиці від піску приберуть оперативно.

Ефективною піскосуміш також вважають дорожники, які відповідають за прибирання доріг на території Буковини.

Керівник Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Ігор Гах каже, що наразі в автодорі немає альтернативи піщано-соляній суміші й у найближчій перспективі  застосовувати інші реагенти чи технології прибирання від снігу доріг не планують. Крім цього, в автодорі є нагальніші проблеми – техніка для прибирання снігу застаріла (30-річної давності).

«У різних країнах застосовують багато технологій із прибирання снігу. Наприклад, є такі, що підігрівають за допомогою сонячної енергії покриття ґрунтовими водами, а влітку охолоджують. Або ж додають різні добавки в асфальт, обробляють його різними реагентами тощо. Але в Україні такі технології наразі застосовувати не готові», – зазначив Ігор Гах.

Проти використання солі та піску, проте за гранітний відсів, екс-директор департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик.

Він каже, що у Чернівцях використовують пісок та сіль, бо це найдешевший варіант. Скажімо, гранвідсів втричі дорожчий. Досить економити. Потрібно знайти компроміс. У багатьох країнах стараються обмежити використання солі для прибирання доріг взимку. Натомість використовують більше техніки для очищення доріг від снігу. Чернівці теж потребують більше техніки для прибирання снігу.

За словами Ярослава Кушнірика, місту потрібні сучасні реагенти для посипання доріг. Їх є багато. Наприклад, один із варіантів, замінити технічну сіль на хлорид магнію, (він ефективніший, хоч і дорожчий та екологічно не ідеальний), як це роблять за кордоном.

«Наразі у Чернівцях немає альтернативи саме гранвідсіву. Хоча за морозів до 10 градусів краще посипати дороги сіллю (але це екологічно небезпечно), аніж піском – вона здатна розтопити намерзання льоду. А ще перевага солі у тому, що не буде бруду, і навесні не дихатимемо піщаною сумішшю. Коли температура більше 10 градусів морозу, сіль уже не діє. Тому за великих морозів ефективніше – гранітний відсів», – каже Ярослав Кушнірик.

Крім того, наразі у Чернівцях немає практичної змоги застосовувати рідкі реагенти, якими обробляють дороги взимку. Бо потрібне відповідне обладнання, спецтранспорт, а ще налагодити постачання цих реагентів.

Якщо в Україні з’явиться цей продукт за доступною ціною, міста зможуть закупити його і почнуть використовувати.

«Правильно було б, якщо такі інновації зявилися б в Укравтодорі. Це державна структура, яка має відповідні інститути, лабораторії, що вивчають ефективність та економічне обґрунтування матеріалів. Тож коли Укравтодор почне використовувати реагенти, які підходять для нашого клімату, й оберуть доступний, це підхоплять на місцях. Не думаю, що хтось буде випробовувати щось на свій страх і ризик», – каже Ярослав Кушнірик.

Наразі чернівчани раді бодай якомусь прибиранню доріг та тротуарів від снігу. Адже запаси солі у міськШЕПі закінчуються.

Актуальною тема сучасних екологічних реагентів буде навесні. Наслідки посипання піщано-соляною сумішшю будуть помітними на взутті та кузові і шинах автотранспорту. А ще на зелених насадженнях. Ярослав Кушнірик розповідає про досвід, коли на Центральній площі попри дорогу висадили кущі самшиту. Він не пережив зиму. Сіль його вбиває.

Ми стежитимемо за розвитком ситуації із посипання доріг піщано-соляною сумішшю та закупівлею альтернативних матеріалів для прибирання вулиць узимку.

 

Ольга Максимюк 

Фото Ірини Болеста

Коментарі