Новини

Як у Чернівцях освячували воду на площі Пресвятої Марії. Фото

Освятили воду представники різних релігійних громад.

Сьогодні, 19 січня, православні та греко-католики відзначають свято Хрещення Господнього. У храмах Чернівців вранці освячували воду. Відтак  представники різних релігійних громад традиційно освятили воду на площі Пресвятої Марії.

На площі зібралося багато вірян. Вони пили та набирали освячену воду у посудини для зберігання.

 

Історична довідка

Історичні джерела свідчать, що освячення води на площі Пресвятої Марії у Чернівцях відбувалося з другої половини ХІХ століття. Обряд проводили біля криниці на місці, де був вівтар церкви Успіння Пресвятої Богородиці до її перенесення у 1876 році у передмістя Чернівців –  Калічанку, де вона стоїть і досі.

«Територія була облаштована на кошти православного релігійного фонду після перенесення звідси храму у 1876 році, — розповідає архивістка Марія Никирса. — Знесли пагорб, перенесли старий цвинтар, звели огорожу. На місці, де стояв старий вівтар, поставили монумент, який також використовували для освячення води на Водохреще».

Ось як описує газета «Буковина» від 21 січня 1905 року це дійство: «Свято Йорданського посвячення води довершено із звичайною величавістю та при великому здвизі народу біля турецької криниці, де целебрував сам митрополит доктор Репта».

Фото Ірини Болести

 

 

Коментарі