Афіша, Новини

Трагедія бунту. У муздрамтеатрі відбудеться прем’єра вистави

В основі сюжету – роман Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні».

фото Євгенії Калюжки

26-27 січня музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської презентує чернівчанам нову виставу «Трагедія бунту» за мотивами соціально-психологічного роману Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні». Режисером-постановником п’єси став заслужений діяч мистецтв України Петро Колісник. 

За його словами, ця вистава насамперед про занепад людської душі.

Початок – о 18:10. Тривалість п’єси – 2 години 30 хвилин (2 дії).

Кожна з історичних епох не минає безслідно ні для окремих людей, ні для народу в цілому. Найстрашнішою трагедією є трагедія людини, яка не пішла в життя власною дорогою, а, ніби чужу одежу, вдягла чужу жахливу долю.

Сюжет вистави. Чіпка з дитинства впустив до своєї душі злість та ненависть. Мати любила сина, але це почуття було надто складним, – бо «Мотря, розпалившись, не вміла здержувати руку над рідним сином». Сім’я виринала з моря злиднів і знову потопала в ньому. Доля усміхнулася юнакові, коли він покохав Галю – «польову царівну». Ось тут у Чіпки з’явилася можливість забути про обрáзи, знову полюбити світ і ставитися до нього з більшою людяністю. Та злі люди відібрали в сім’ї спадок – землю. Суддям треба було давати хабарі, але грошей на це не було. Чіпка шукає виходу й знаходить його у помсті, спрямованій проти людей, які не пожаліли його. Він приєднується до кримінального угрупування Лушні, Матні й Пацюка. З цими жалюгідними представниками роду людського Чіпка мав мало спільного, але ж на слизький шлях злочинів так легко стати. Душа Чіпки поступово, але невідворотно деградує та руйнується. Чіпка з дитинства був дуже вразливим, до того ж мав загострене почуття справедливості. Урівноважені іншими якостями, ці риси його характеру могли б стати в пригоді як ближнім, так і суспільству. Але ж оточення, обставини, а, може, й сама доля зробили так, що Чіпка опиняється в безвиході. Злочинну кар’єру він завершує різаниною, яку вчинив над цілою сім’єю. Фінал його життя трагічний: рідна мати видає Чіпку властям, а «польова царівна» Галя накладає на себе руки.

Актори: заслужені артисти України – Д. Анепська, В. Стаханов, М. Гоменюк, Б. Братко, Л. Попенко; актори – О. Надкерничний, А. Циганок, А. Топорівський, О. Дадус, П. Мегера, Н. Кавулич, С. Винарчук, К. Юрковська, М. Тимку, К. Король, К. Зборлюкова, В. Барановський, Г. Руденко-Краєвський, Д. Леончик, В. Глазнєв, А. Козир, М. Романова, Л. Надкернична, Н. Губко, Ю. Рижкова, Б. Марко, Н. Гоменюк, М. Дадус, І. Кошман, В. Престаш, В. Приходько, О. Довгань.

Придбати квитки можна в касах театру або онлайн.

Вам також буде цікаво: Які вистави зіграють актори Чернівецького муздрамтеатру у січні

 

 

Коментарі