Афіша, Новини

Буковинський хор виступить на міжнародному фестивалі колядок

Артисти хору «Чернівці» виконають сучасні і стародавні буковинські колядки.

фото report.if.ua

Відомий івано-франківський фестиваль «Коляда на Майзлях» відбувається вже десять років поспіль. Наразі він отримав статус «Міжнародний». З 8 по 14 січня, у церкві Царя Христа монастиря отців-василіян відбудеться вже десята «Коляда». Цьогоріч зірковими гостями стануть Ніна Матвієнко та Марія Бурмака. Виступи також відбуватимуться на Вічевому майдані міста.

Академічний камерний хор «Чернівці» – серед десятків учасників цього дійства. Він виступатиме 11 січня. Загалом у фестивалі візьмуть участь колективи не тільки з різних куточків України, а й з-за кордону. Цього року зареєструвались майже 50 колективів-учасників. Аналогів такого фестивалю немає в жодному іншому місті України.

«Нас запросив на фестиваль один із організаторів, – розповідає художня керівниця і диригентка камерного хору «Чернівці» Надія Селезньова. – Через те, що дуже багато учасників, кожен виступ триватиме орієнтовно 20 хвилин. Вимога до кожного колективу – представити зокрема і колядки свого регіону. Ми виконаємо буковинську колядку «У неділю рано» в обробці Ганни Гаврилець. Ця композиторка живе у Києві, але навчалася у нас, у Чернівцях. Далі співатимемо колядки сучасного київського композитора Вадима Яценка. Він нам передав їх ноти, як то кажуть, просто з-під пера, ще олівцем написані. Це колядка «Як Божая Мати по світу ходила» та щедрівка «Підем, пане-брате, од хати до хати», — розповіла Надія Селезньова.

Як пояснила керівниця камерного хору «Чернівці», буковинський хор виконає не тільки україномовні колядки, але і стародавні різдвяні пісні румунською мовою.

«Представимо у Франківську також румунську колядку у моєму авторському аранжуванні. Солісткою буде Марія Сандуляк, наша артистка, котра закінчила консерваторію у Бухаресті. Ця колядка має велику популярність, куди би ми не приїхали – завжди просять нас виконати. Вона назви не має, але ми називаємо її «Ерурем», це щось наближене до вигуків дін-дон. А виступ ми завершимо славнозвісним «Щедриком» Леонтовича — буковинський композитор Дмитро Кауля написав сучасне аранжування композиції», — сказала керівниця хору.

Вам також буде цікаво: У Чернівцях відбудеться фестиваль «Майданівська колядка» 

Цікаво, що цьогоріч під час фестивалю відбудеться круглий стіл (13 січня, у приміщенні міської ратуші) на тему історії та значення колядок в українській культурі.

Хори, ансамблі, оркестри та вокалісти виконуватимуть традиційні та старовинні колядки і щедрівки. Зберуться як прикарпатські колективи, так і з інших куточків України. Також завітають гості із Польщі, Молдови, Румунії… Приїдуть на фестиваль і колективи із зони бойових дій – Волновахи та Попасної.

А вже 16 січня у Чернівцях, на сцені обласної філармонії, камерний хор «Чернівці» представить цілу різдвяну програму «Христос народився! Славімо його!» У концерті звучатимуть відомі колядки, а також духовна музика різдвяного циклу. Початок о 18:30.

Наталія Фещук

 

 

Коментарі