Римо-католики Чернівців зустріли Різдво Христове. Фото

На передріздвяну месу у костелі Воздвиження Всечесного Хреста прийшли чимало чернівчан та студентів-іноземців.

У головній римо-католицькій святині міста та області – Малій базиліці Воздвиження Всечесного Хреста – на передріздвяному богогослужінні зібралося чимало людей. 25 грудня Різдво по всьому світу відзначають християни, які живуть за григоріанським календарем. Це римо-католики, протестанти, а також кілька православних церков.

У костелі Воздвиження, що знаходиться у центрі Чернівців на вулиці Бетховена, горять ялинки, встановлено шопку і під музику органу лунають колядки. Вечір перед Різдвом католики називають Вігілією.

«Ми розпочинаємо передріздвяну Святу месу о 20:00, – розповів настоятель Малої Базиліки отець Анатолій Шпак. – Перед цим люди вже мають вдома Святу вечерю, після якої родинами приходять до костелу. Вдома, сідаючи до столу, всі ламають оплаток – білий прісний хліб, і діляться ним один з одним. Це така наша традиція, і це символ  примирення, знак того, що ти передаєшш любов, мир і добро. Після завершення меси за традицією ми, священики, йдемо через весь храм і оплатком ділимося з людьми».

Перед початком урочистості діти парафії показали для всіх сценку про народження Христа. Хлопчики та дівчатка були переодягнені у Святих Йосипа і Марію, царів та ангеликів. Опісля священик поставив фігурку новонародженого Ісуса до ясел у шопці. Маленька дівчинка під супровід органу виконала головний різдвяний гімн латиною «Cloria in excelsis Deo», який відомий у всьому світі і перекладається як «Слава во вишніх Богу».

«Для християн важливо зберегти радість дітей. Бо вони вчать нас радіти цьому рідзвяному диву – народженню Христа. У нашому сучасному світі Різдво все більше наповнене комерцією. Але не варто призвичаюватися до традицій світу. Треба розуміти справжній сенс Різдва. А в ньому головне – віра і довіра», – сказав священик у своїй проповіді.

На передріздвяній месі у костелі було й багато студентів-іноземців, зокрема з Африки та Індії. Вони католики, які навчаються у Буковинському державному медичному університеті, але їхати на свята додому їм надто далеко. Одну із частин меси – молитву вірних, ці студенти прочитали англійською мовою.

На Різдво, 25 грудня, у Малій базиліці богослужіння будуть не тільки зранку, а й о 13:00 та 18:30. В Україні цей день вже другий рік поспіль – офіційний вихідний.

Наталія Фещук

Фото Ірини Болести

 

Залишити відгук