Новини

На Центральній площі Чернівців відкрили різдвяну шопку. Фото

Біля вертепу колядували діти, а пластуни принесли Вифлеємський вогонь.

На Центральній площі міста вже п’ятий рік поспіль встановлюють різдвяну шопку. Традиційно її освятили греко- та римо-католицькі священики. Перед міською радою зібралося чимало чернівчан, а пластуни принесли Вифлеємський вогонь та запалили свічку біля шопки.

«Головне, щоб за святковими вогнями і світлами, ялинками і вертепами, ми не пропустили основного у Різдві – постаті самого Ісуса Христа, Бога, який забажав стати людиною, – звернувся до всіх єпископ Чернівецької єпархії УГКЦ, владика Йосафат Мощич. – І це була найперша революція гідності, що, власне,  Бог захотів стати людиною».

Для чернівчан та гостей міста ця шопка стала гарною фотозоною. Однак часто фотографуючись, батьки дозволяють дітям сідати на верблюда, овечок, тому фігурки у вертепі псуються і б’ються.

«Люди не розуміють, що треба поводитися обережно, фотографуючись біля фігурок шопки. Адже, щоб замінити розбиту фігурку, треба витратити майже дві тисячі гривень. Ми тричі замінювали фігурку маленького Ісуса, бо її викрадали. Одній із овечок розбили вухо ще торік», – розповіла одна із ініціаторок встановлення шопки Анна Попадюк.

Відкриття шопки не обійшлося без колядок і дитячих привітань. Невелику програму підготували діти недільної школи та хор парафії Святого Антонія та Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ.

У самому вертепі – 16 фігурок, розміром до метра. Стоятиме вертеп на Центральній площі до середини лютого – до свята Стрітення.

Довідка. Шопка (також різдвяний вертеп) – це переважно макет, що зображає вифлеємську стайню, де народився Христос. Може бути виконана як у мініатюрі, так і у великих розмірах. Обов’язковими елементами є фігури Ісуса Христа, Матері Божої та святого Йосипа. Залежно від варіацій, в шопці можуть також бути пастушки, верблюди, овечки, три царі чи інші персонажі. Встановлення шопок є однією з найпопулярніших різдвяних традицій в Європі та Північній Америці.

Наталія Фещук

Фото Євгенії Калюжки

 

Коментарі