Новини

Безкоштовна діагностика. Які обстеження можна буде зробити безоплатно у Чернівцях

Програма запрацює з липня 2019 року.

rawpixel

Понад 50 діагностичних та лікувальних послуг безоплатно зможуть отримати українці з липня 2019 року за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

«Безкоштовну діагностику» зможуть надавати як комунальні, так і приватні діагностичні центри, які укладуть договір з НЗСУ Національна служба здоров’я України. Відповідно, пацієнт сам обере, у який медзаклад звертатися.

«Національна служба здоров’я оплатить 54 діагностичних та лікувальних послуг, зокрема безоплатне обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш розповсюджених видів онкології. Пацієнтам не потрібно буде приносити шприци, рукавички, вату та плівку для рентгена — НСЗУ покриє вартість послуг у програмі», – йдеться у повідомленні.

Як повідомила «Шпальті» заступниця начальника управління охорони здоров’я Чернівецької міськради Галина Бовкун, для пацієнтів необхідною умовою є заключення декларації з лікарем первинки.

«Більшість закладів у Чернівцях мають відповідну апаратуру: апарати УЗД діагностики, сучасні рентгенівські комплекси, потужний маморгафічний апарат, апаратуру для проведення гастроскопії, колоноскопії, бронхоскопії. Апарати холтерівського моніторування тощо», – зазначила Галина Бовкун.

Що увійде у програму:

  • 12 аналізів — додатково до 8 базових, які вже оплачує Національна служба здоров’я сімейному лікарю;
  • мамографія і 5 видів рентгену;
  • ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і 2 види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи;
  • 6 видів УЗД;
  • 4 види біопсії під контролем УЗД;
  • видалення новоутворень: м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах;
  • ендоскопічні дослідження і операції одного дня.

 

Коментарі