Новини

Музика на пам’ять. Помер відомий чернівецький композитор Леонід Затуловський

Леонід Затуловський – автор десятків естрадних пісень, засновник ВІА «Черемош».

 фото Bogomil Mihaylov 

Сьогодні, 16 грудня, помер відомий чернівецький композитор, педагог, заслужений діяч мистецтв України, Почесний громадянин нашого міста Леонід Затуловський. 

Скромним та інтелігентним – таким він залишиться у пам’яті тих, хто його знав. А в історію української музики Леонід Борисович ввійшов як засновник і керівник ВІА «Черемош», де солістками були Лідія та Ауріка Ротару, автор симфонічних творів та естрадних пісень. Найбільшу популярність здобув його шлягер, що вже ввійшов у золоту колекцію української естради – «Забудь печаль» на слова чернівецької поетеси Тамари Севернюк. У цьому ж тандемі написали і «Чарівне танго» у виконанні Лілії Сандулеси. А ще Затуловський залишив після себе симфонічну поему «Буковина», для симфонічного оркестру – твір «Буковинські рапсодії», сюїту «Блукаючі зірки» і ще багато-багато музики… 

«Навесні 1972 року Леонід Затуловський приніс мені готову мелодію пісні «Забудь печаль», – розповідала Тамара Севернюк. – Я тоді працювала у газеті «Молодий буковинець», і свідками творення вірша були співробітники. А згодом у одному із газетних «капусників», пісня «Забудь печаль» вперше й прозвучала. Я виконала її під гітару».

Першими професійними виконавцями пісні став дует сестер Ротару, солісток ансамблю «Черемош». Вони виконували пісню у два голоси, і це надзвичайно гарно звучало. У 1979 році Лідія та Ауріка заспівали «Забудь печаль» на фестивалі «Молоді голоси» у Хмельницькому і завоювали там перше місце. До слова, у журі фестивалю був Володимир Івасюк. Хіт Затуловського і Севернюк взяв до свого репертуару Василь Зінкевич. Завдяки йому пісня стала фактично народною.

«Леонід Борисович лікувався у столиці, де йому морально і фінансового допомагав Ян Табачник», – написав сьогодні у себе на Фейсбук-сторінці відомий журналіст, дослідник історії української естради Михайло Маслій

Наталія Фещук

фото discogs.com

Коментарі