Новини, Перша шпальта, Репортаж

Просили у гір допомоги. Як біля румунського кордону зрізали головну ялинку Чернівців

«Шпальта» разом із працівниками Тресту зеленого господарства вирушили до Красноїльська за зеленою красунею. 

Місто Чернівці. 6:30 ранку. Я стою на вулиці Сторожинецькій в очікуванні працівників Тресту зеленого господарства. Сьогодні у них важлива і почесна місія –  зрубати і привезти на Соборну площу головну ялинку, яку знайшли майже на румунському кордоні. Ми вирішили простежити за цим процесом, поспілкуватися з людьми, які з року в рік доставляють головний атрибут новорічних свят для чернівчан, і розпитати, чому досі на Соборній встановлюють не штучну, а живу ялинку. Тож вирушаємо разом із ними.  

Керівник Тресту зеленого господарства Олександр Брязкало повідомляє перше місце нашої зупинки і каже:

«По машинах». 

У мене не зовсім машина – разом із двома робітниками тресту сідаю у кабіну автокрана КТА-25. Розумію, що буде весело. Виїжджаємо до Красноїльська, адже саме там знайшли новорічну ялинку.

Першою їде снігоприбиральна машина, слідом за нею – ще шість вантажних машин. Ми в колоні четверті. Дорогою чоловіки багато жартують, але цілком серйозно зізнаються, що їм надзвичайно приємно встановлювати головну ялинку, адже дарують таку радість чернівчанам, особливо малечі.

9:00. Зупинка в Красноїльську, працівники виходять із вантажівок та чекають на головного лісничого. Адже саме він знає, куди потрібно їхати і де росте наша ялинка.

Їдемо далі, шукаю ялинку, яку бачила на фото до цього. Не встигла запитати, скільки часу ще залишилося, чую, як водій каже:

«Ми на місці. Проїхали майже 100 км».

Виходжу з вантажного автомобіля. Декілька одиниць техніки очищають територію від снігу та гілля. Двоє людей з електропилкою стоять біля дерева і чекають команди. Для того, щоб зрізати ялинку, необхідний автокран. На нашому надпис «Силач».

Підходжу ближче до головної ялинки. Радію, що побачила її однією з перших.

Поруч росте ще одна. На вигляд вона майже така ж, як і наша ялинка. Запитую, чому не обрали її? У відповідь чую: «Бо вона однобока».

«У нас є певні критерії, ми шукали ялинку, яка з усіх боків повинна бути однаковою. А така росте на галявині одна», – розповідає заступник керівника Тресту зеленого господарства Роман Яремій.

Головну ялинку для Чернівців шукали три дні. Проїхали 600 км.

«Ми дивилися ялинки в Берегометі, Лупушному, Нижньому та Верхньому Шепоті, були в Банилові. В останній день поїхали до Красноїльська, зупинилися на одній галявині і побачили цю ялинку. Обдивилися і вирішили, що це чудовий варіант», –  розповідає Олександр Брязкало.

Також він зазначає, що ялинка дуже гарна і презентабельна, вона пухнаста і не дуже стара.

«Цьогоріч планували придбати штучну ялинку, ми навіть дивилися склади, де можна було б її зберігати. Але виробник не встиг би зробити її вчасно. Наступного року, наскільки мені відомо, ялинка буде штучна, адже попередньо були такі домовленості», – зазначає пан Олександр.

Територію максимально звільняють, аби зрізати ялинку, адже заїжджає вантажний кран, перед ним – снігорозчищувач. На ялинку залазить «пилка» – так тут називають людину, яка кріпить кран до верху ялинки. Двоє людей заводять електропилку, і в один момент – дерево зрубано. Ялинка не падає вбік – її підняв та утримує в повітрі кран. Ліворуч семеро людей втримують мотузку, якою обв’язали ялинку, аби та не скручувалася. Після чого її опускають на трансфер.

– Ялинка має більше 13 метрів. Довжина трейлера – 12, 6 метрів, – гукає водій.
– А скільки приблизно її довжина? – запитую я.
– Близько 19 метрів.

 

 

 

Ялинка чернівецька
Вид – піхта.
Висота– 19 метрів.
Вік – близько 40 років.
Діаметр – 60 см.
Варість – 1400 гривень.

 

 

 

 

Працівники тресту зеленого господарства радіють, що все пройшло вдало. Роман Яремій посміхається та каже, що просив допомоги у гір .

«Зазвичай лісники кажуть, що для того, аби все пройшло успішно, необхідно просити дозволу зрізати ялинку у гір. Звісно, й від техніки багато залежить. Наприклад, торік ялинку не витримала стріла крана – він зламався і зігнувся, від цього постраждала ялинка», – розповідає він.

Чую неподалік від себе, як один із робітників говорить, що цьогорічна ялинка буде більшою, ніж торік. Близько десяти людей вилізли на трансфер, щоб гілки ялинки довести цілим, його зав’язують на зашморг.

«Зазвичай усі думають, що це все дуже легко – зрубав ялинку, довіз, поставив – і стоїть на Соборній площі. Щоправда, ніхто і не підозрює, що цей процес теж потребує зусиль. Ми задіюємо багато одиниць техніки», – розповідає пан Роман.

На годиннику 16:00. Ялинку зрубали. За декілька годин її доставлять на Соборну площу.

10 грудня ввечері зелену красуню доставили на Соборну площу. 19 грудня, у День Святого Миколая, відбудеться відкриття ялинки.

 

Ярослава Дерев’янко
Фото та відео Миколи Бандурки

Коментарі