Новини, Перша шпальта

Робіть взимку те, що подобається. Поради чернівецьких психологів, як уникнути депресії

Майже кожна людина у житті переживає зміни настрою. Почуття тривоги, сум’яття та пригнічення, які з’являються у нас час від часу – нормальна реакція на деякі події. Як правило, проблеми минають, але на настрої вони позначаються. Узимку, а саме у період, коли світловий день стає коротшим, особливо непросто тримати себе на високих хвилях гарного настрою. У чому ж причина? Чому наш настрій нам непідвласний? Чернівецькі психологи Альона Головіна та Євгенія Ландяк переконані, що все в голові, тобто у мозку і радять, як уникнути депресії.

 

Психолог, коуч, тренер розвиваючих програм, тренер асистент НЛП, майстер НЛП, НЛП-практик Євгенія Ландяк

Вітамін Д – усьому голова

Євгенія Ландяк

По-перше, взимку мало сонця, а відтак вітаміну Д та Д3, який утворюється в шкірі із провітамінів під дією ультрафіолетових променів сонячного світла. Провітаміни частково потрапляють в організм із рослин, а також формуються завдяки холестерину. Тому важливо, щоб у вашому раціоні були такі продукти:

  • яловичі мізки;
  • смажена свинина;
  • печінка;
  • ікра зерниста;
  • ікра червона;
  • сало.

Для вегетаріанців:

  • вершкове масло;
  • жирна сметана;
  • жовток курячого яйця.

Звісно, людям із високим рівнем холестерину в крові потрібно бути обережними. Окрім цього, він сприяє заплідненню, адже є основою статевих клітин. Отже, тим, хто більше не планує поповнення в сім’ї, необхідно балансувати між вживанням продуктів, що містять холестерин, і тим, щоб не дійшло до трагічних наслідків.

Важливо намагатися іноді їсти свіжі фрукти та овочі, тобто без термічної обробки. Проте бути уважним і чистити їх від шкірки (якщо вони придбані, а не домашні). Далі – висновки, зроблені мною після вивчення роботи датського дослідника Майка Вікінга. Можливо, ви знаєте про книгу «Хюгге – секрет датського щастя»?

Взимку створюйте сонце самі

Ви вже зрозуміли, чому важливо підтримувати вітамін Д в організмі в нормі. Тому розповідаю вам про методи, як це можна зробити.

  • У люстрах поставте лампочки з теплим світлом (так, воно буває холодним і теплим). Адже саме таке світло приємніше для вашого мозку. Звісно, у вас мало шансів обманути його на всі 100% – нічого не замінить ультрафіолет, але тепле світло створює гарну атмосферу. А це вже, зрозуміло, гарний знак.
  • Використовуйте свічки. Вони – дуже атмосферні, і, погодьтеся, ми запалюємо їх задля романтичної атмосфери, на різдвяні та новорічні свята, на День Валентина і річниці. Чому б не робити це просто для того, аби створити гарний настрій удома? Спробуйте!

P.S. після того, як палите свічки, провітрюйте кімнату, щоб не дихати воском, який згорів.

Їжте солодке взимку без самоїдства

Скандинави, до прикладу, не відмовляють собі у випічці взимку. Адже вона підвищує серотонін, що є одним із гормонів щастя. Шведи навіть мають слово, яке описує одразу три приємних заняття: їсти смаколики, пити щось гаряче і спілкуватися – «фіка». А у Данії є «хюгге», важливою складовою якого є вживання смачної їжі, особливо солодощів.

Будьте частіше з теплими людьми

Це просте правило, яке взяте у датчан. Вони взагалі експерти з гарного настрою. У них навіть цілий інститут є – Інститут дослідження щастя. 2018 року Данія стала третьою в світі за рівнем щастя. Тому не бачу причин не вірити їм.

Причина, як і з сонячним світлом та вітаміном Д, – у мозку. Окситоцин виділяється, коли ми перебуваємо в оточенні інших людей. Це нейрогормон. Окрім соціальних контактів, на його вироблення в організмі впливає відчуття ситості та тепла.

Отож, робіть узимку те, що вам подобається. Це найпростіший спосіб підвищити собі настрій.

 

Холодно? Ставайте теплішими!

Практикуючий психолог, гештальт-терапевт ВСПП ГП Альона Головіна

Пропоную розглянути декілька потенційно важливих ідей щодо профілактики душевних негараздів та акумуляції тепла взимку.

Так, ми з вами – істоти біосоціальні: одна частина нас – це наша внутрішня тварина, з усією притаманною їй інстинктивною природою, інша – соціальна, якою ми керуємося як частинки цивілізованої спільноти. Тому, коли стає холодно, ми на інстинктивному рівні починаємо готуватися до зимівлі, а на рівні соціальних навиків знаємо (чи майже знаємо), як організувати собі цей процес. Можливо, саме тому Новорічно-Різдвяні свята – як основні чинники щастя й радості – люди відзначають саме взимку, коли нам так важливі зовнішні джерела теплоти!

Перед тим, як ми перейдемо до питання, як уберегтися від холодів, пропоную розглянути два світи, у яких ми живемо. Зовнішній, або «зовнішню реальність», − світ довкола нас, і внутрішній – наш внутрішній світ, або «внутрішню психічну реальність».

Для того, аби нам було комфортно в контакті із навколишнім світом, важливо мати добрий одяг: чоботи, зимову куртку, шарф і шапку! Добре, якщо ми живемо в теплі й маємо хороші умови праці!

А для того, щоб нам було комфортно на душевному рівні, важливо берегти та підтримувати «свій внутрішній вогонь». Якщо у нас є і те, і те – супер, нам не страшна жодна негода. Якщо чогось бракує – чекай негараздів.

Важлива довідка: чим більше ми не чуємо себе, своє тіло, свої потреби і бажання, тим меншим є рівень так званої «психічної енергії». Чим меншим є рівень психічної енергії, тим важче нам живеться. Чим важче нам живеться, тим більше шансів, що ми будемо жити не так, не з тими… Наша душа і тіло можуть давати збій, що може призвести до соматизації – виникнення фізіологічних хвороб, або до порушень психічної рівноваги.

Зимові холоди – це неабияке випробовування нас на фізично-душевну міцність! Вони загострюють стан дискомфорту, і ми «чемненько» потрапляємо в свій рідний спосіб реагування: страждаємо або через фізичні хвороби: застуду, грип, бронхіт тощо, або ж через душевні: апатію, песимізм, депресивний стан.

Ми з вами, звісно, не такі, ми – свідомі та дорослі, і вміємо піклуватися про себе!

Отож, ТОП-10 чим побалувати себе взимку, щоби поганому самопочуттю, а тим паче депресивному стану, не дати жодного шансу:

  1. Виходимо з-під гніту національного хобі українського народу – отримання садо-мазохістичної насолоди від страждань та вічної туги за тим, чого у нас нема… Як? Мінімум 21 день докладаємо зусилля і «ловимо за хвіст» усі негативно-песимістичні думки!
  2. Робимо «переоблік» внутрішньої філософії – вичищаємо бруд, викидаємо все старе, зайве і токсичне.
  3. «Встановлюємо нову програму» – ідею, що всі ми народжуємося щасливими, багатими і здоровими, а те, що ми робимо зі своїм життям, – це наш особистий вибір (автор М.Ковтун).
  4. «Беремо своє життя в свої руки» – приймаємо надбання наших предків та оновлюємо власними поглядами, власними цінностями й власними мріями!
  5. Формулюємо свою справжню мрію та цілі на 1000 років! Допоки нам є заради чого жити – нам не страшні жодні негаразди й холод.
  6. Знаходимо свої ресурси (тобто те, що я зможу дістати витягнутою рукою і що саме «тут і зараз» додасть мені сил).
  7. «Відпускаємо свій розум» і починаємо слухати і довіряти своєму тілу – як мудрому пораднику і чесному орієнтиру.
  8. Створюємо своєму тілу комфортні умови життя, зважаючи на те, що більш за все воно любить спокій та затишок.
  9. Пам’ятаємо про фізичну активність! Основний орієнтир у виборі – нам вона повинна бути до душі!
  10. Починаємо чути себе і свої потреби! Нагадую, у кожного з нас є три мета-потреби: у безпеці (стабільність і відчуття захисту), у прийнятті (нам важливо, щоби нас приймали і любили) і свободі творчості (реалізація амбіцій, досягнення й визнання іншими). Отож, розбираємося, чого нам бракує саме зараз, і всі сили «кидаємо» на те, щоб дати собі це! Стежимо за цим усе життя (звичайно, за допомогою таких, як я – спеціалістів психологів і психотерапевтів), і не потрібно читати статті «як лікувати себе від зимової депресії).

Отже, головне – це профілактика! Якщо ж ви відчуваєте апатію й те, що «щось не так» чи «я десь не там» – зупиняємося, шукаємо точку з’їзду і відновлюємо рух у важливому для нас напрямку! Наш шлях – той, де наше тіло сповнене радості, сил, і йому не потрібно хворіти, навіть тоді, коли всі довкола чхають і кашляють в надії отримати законний відпочинок, хоча б за рахунок застуди.

Будьте здоровими, тобто свідомі й чесні з собою!

 

Телеграм канал: @your_personal_coach
Instagram: yevhenia_landiak
Facebook: Yevhenya Landyak

 

Коментарі