Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта, Репортаж

Народжені для обіймів. Як у пологовому будинку №2 доглядають за поспішайками

До Дня передчасно народжених дітей «Шпальта» вирушила у міський клінічний пологовий будинок №2, що на вулиці Рівненській, 8, аби на власні очі побачити, у яких умовах тут виходжують ранніх пташок.

Це Аня. Вона народила на 31 тижні вагітності і стала мамою двох прекрасних крихіток – Лілі та Лоли, з вагою 1700 і 1 600 грамів відповідно.

Коли ми познайомились, пройшло тільки три дні після пологів жінки. Ані вперше дозволили взяти на руки одну зі своїх донечок.

«У мене були стрімкі пологи, все так спонтанно вийшло…», – пригадує Аня. – Та зараз, завдяки лікарям, які допомагають виходжувати крихіток, уже все добре. У дівчаток стабільний стан. А я дуже щаслива – вперше тримаю дочку на руках», – усміхається мама Лілі й Лоли, притримуючи на грудях одну із крихіток.

– Сьогодні дівчаткам уже три дні, і у мене нарешті відкритий доступ до них. Я просто приклала дочку до грудей, щоб вона відчувала материнське тепло і звикала до мого тіла», – пояснює Аня.

У пологовому будинку №2 застосовують один із основних методів виходжування передчасно народжених діток – метод «Кенгуру». Він підходить усім раннім пташкам, якщо дітки перебувають у стабільному стані та при відсутності протипоказань.

Запитую у лікарів, як працює цей метод.

«Дитину викладають мамі на тіло, щоб вона відчувала мамине серцебиття, її тепло, тембр голосу. Важливо, щоб дитина просто відчувала свою маму. Це дуже допомагає крихіткам –  так тут їх і виходжують. Немає значення вага крихітки, вирішальним є лише стабільний стан дитинки. Етап виходжування починається на нашому етапі і продовжується лікування у відділенні інтенсивної терапії або відділенні ІІ етапу виходжування Обласної дитячої клінічної лікарні», – пояснює асистент кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ та лікар-неонатолог відділення інтенсивної терапії пологового будинку №2 Анастасія Бабінцева.

Метод кенгуру включає постійний шкірний контакт, рух матері з дитиною, її запахи, грудне молоко, розмови з дитиною, сприяє стимуляції мозку і його найкращому розвитку. Дослідження демонструють, що постійний контакт «шкіра до шкіри» при виходжуванні за методом кенгуру сприяє кращому набиранню ваги, швидкому зростанню і збільшенню окружності голови, а отже зростанню і розвитку головного мозку. За словами фахівців, такий метод – це потужний психологічний фактор для мам.

Відділення інтенсивної терапії новонароджених створили у 2012 році. Тут є три реанімаційних зали, які наповнюються залежно від народжуваності. З моменту створення відділення його очолює Людмила Агафонова – лікар вищої кваліфікаційної категорії, дитячий неонатолог та анестезіолог.

Вона розповідає, що у кожному залі підтримують достатньо високу температуру, максимально комфортну для крихіток.

«Тут достатньо спекотно. Температура у кювезі залежить від температури дитинки. Спеціальні датчики отримують сигнали щодо необхідної температури. Усі умови максимально наближені до умов животика мами, звичних для дитини. Тобто після народження наших ранніх пташок, ми продовжуємо внутрішньоутробне життя дитини. За дітками доглядають 24 години на день: є кваліфікований медичний персонал, медсестри, лікарі, які весь час перевіряють стан дитини. А у мами постійний доступ до дитини», – пояснює пані Людмила.

Вона розповідає, важко визначити, що саме є вирішальним фактором передчасного народження тієї чи іншої дитини, проте у 95% на це впливають інфекційні захворювання.

«Є дуже багато причин, але для нас неважливо, чому це сталося, для нас важливо зробити так, щоб дитині стало краще, щоб вона жила», – каже Людмила Агафонова.

Окрім спеціалізованої медичної допомоги, лікарі тут надають ще й психологічну.

«За час роботи тут були різні випадки, але кожен з них унікальний. Адже у кожної сім’ї, у кожної мами свій запас міцності та стійкості. Саме від батьків залежить дуже багато. Важливо, щоб вони були позитивно налаштовані, особливо мама, бо це передається й дитині. Ми надаємо допомогу незалежно від того, у якому стані народилася крихітка», – підкреслює пані Людмила.

«Діти, народжені для обіймів», – так про ранніх пташок каже керівниця відділення неонатального догляду лікар – неонатолог  вищої категорії Лариса Пісьменна.

Відділення неонатального догляду створили у 2012 році в результаті реорганізації відділення неонатального догляду і лікування новонароджених, яке функціонувало з моменту відкриття пологового будинку. Тут надають кваліфіковані консультації щодо правил грудного  вигодовування та догляду за новонародженою дитиною з урахуванням особливостей періоду новонародженості. 

Лариса Пісьменна працює лікаркою уже 26 рік. На запитання, чи не важко, відповідає: «Я люблю свою роботу, я її фанатка. Тут ніколи не буває скучно».

І додає, що з усього дитинства їй найбільше подобається саме цей вік.

«Він найпотужніший, це поштовх на все життя. Подумайте, який шлях розвитку робить новонароджена дитина саме до року!Скільки всього навчається – говорити, ходити і розуміти. Не випадково, найважливішими вважають першу хвилину життя, першу годину і першу добу життя. Адже цей час вирішальний. Якщо цих 24 години будуть стабільними, то все буде добре», – каже із сяючими очима Лариса Пісьменна.

Вона розповідає про роботу відділення і робить акцент на методі «Кенгуру».

«Ми використовуємо його з 90-х років, а прийшов він до нас із Індії.  Завдяки цьому методу мама обіймає дитинку, гріє її, а це – найбільш турботливий біокювет. Це дешево і сердито. Дитина завжди має бути з мамою. Ці діти народжені для обіймів», – усміхається вона.

 

За словами Анастасії Бабінцевої, окрім методу «Кенгуру», діткам дуже допомагають чудо-восьминіжки.

«Ми самотужки в’яжемо крихіткам такі восьминіжки, що імітують форму пуповини, й ставимо біля них. Це стимулює у дітей відчуття спокою та комфорту. Немовля відчуває себе, наче в лоні матері. Тримаючи восьминіжки в руках, дитина менше вириває зонди і катетери, заспокоюється та відчуває себе захищеною», – пояснює Анастасія Бабінцева.

Іванна Аннин

Фото Ірини Болести

Коментарі