Новини

Чернівчани слухали невідомі досі твори Михайла Вербицького. Фото

Симфонії та хори композитора, музика до театру і солоспіви – це справжні перлини української музики першої половини 19-го століття.

У чернівецькій обласній філармонії імені Дмитра Гнатюка відбулася лекція-концерт «Симфонії Михайла Вербицького», з серії «Жайвір і грім»Натхненну музику українського генія для світу презентували музиканти Чернівецької філармонії. Як зауважили ведучі, Михайло Вербицький – це знакова постать у вітчизняному мистецтві, один із перших українських професійних композиторів Галичини. Проте більша частина творів Вербицького недооцінена сучасними виконавцями. Симфонії та хори композитора, музика до театру і солоспіви – це справжні перлини української музики першої половини 19-го століття

Симфонічний оркестр та камерний хор «Чернівців» виконали увертюри Михайла Вербицького. Автора мелодії Гімну України називають «батьком української музики», основоположником хорового жанру, оперної музики.

Кожен охочий мав можливість поринути в життя і творчість Михайла Вербицького, відчути потік нестримної радості і світлого суму, романтичного пориву і глибокого внутрішнього спокою в оркестрових перлинах «батька галицької музики».

Подія відбулася у рамках презентації вперше записаного Академічним симфонічним оркестром Чернівецької обласної філармонії ім.Д.Гнатюка аудіоальбому оркестрових творів та монографії – путівника про життя і творчість видатного українського композитора, аналіз його симфоній (автор – кандидат мистецтвознавства, DoctorofPhilosofy (Ph.D.), доцент кафедри історії музики ЛНМА ім.М. Лисенка Лілії Назар – Шевчук).
Фото Альони Чорної

Коментарі