Колонки, Новини, Перша шпальта

Спростити, щоб освоїти. Які роботи включені у проект капітального ремонту проспекту Незалежності

Проект ремонту передбачає заміну дорожнього покриття та забезпечення інфраструктури дорожнього руху.

Фото unsplash.com

3 листопада у Чернівцях стартував капітальний ремонт проспекту Незалежності, вартістю близько 81 мільйон гривень (замість обіцяних 46-ти).  Переможцем міжнародного тендеру обрали миколаївську фірму ТОВ «Компанія «Євродор», що виграла чимало допорогових тендерів з ремонту доріг цього сезону у Чернівцях. Експерт ГО «Центр реформ і розвитку» Денис Радевич пише про те, які роботи включені у проект капремонту та що встигли вже спростити.

Цьогоріч міська влада дослухалась до чернівчан, які ще з 2016 року через систему електронних петицій вимагали відремонтувати проспект Незалежності. Проект ремонту передбачає і власне заміну дорожнього покриття, і забезпечення інфраструктури дорожнього руху. Зокрема, освітлення переходів, острівці безпеки, смуга для громадського транспорту, тактильні плитки перед пішохідними переходами для людей з вадами зору. Але скільки коштує таке добро для Чернівців?

На презентації проекту ремонту ще 25 травня тоді ще міський голова Олексій Каспрук разом з розробниками проекту називали загальну вартість робіт 45 мільйонів гривень, яку включили до програми «Комфортне місто». Сам тендер на роботи 25 вересня оголосили вже на суму 81 мільйон гривень.

Тоді ж, 25 вересня, внесли зміни в договір на розробку проекту, який ТОВ «Урбан Прогрес» розробляв ще до початку липня. Вартість розробки проекту зросла майже на 100 тисяч гривень через коригування (додатково проектували систему керування світлофорним об’єктом на перехресті, електричні мережі і конструктивні січення) та через витрати на державну експертизу проекту.

У відповідь на запит щодо обґрунтування нової вартості ремонтних робіт громадська організація «Центр реформ і розвитку» отримала лише техніко-економічні показники, які не дають можливість оцінити достовірність визначеної вартості.

Та все ж ремонт проспекту Незалежності нещодавно стартував. Переможцем міжнародного тендеру обрали миколаївську фірму ТОВ «Компанія «Євродор», що виграла чимало допорогових тендерів з ремонту доріг цього сезону у Чернівцях. 5 листопада уклали договір, на основі якого вже можна оцінити зміни та вартість робіт.

Технічні завдання за декілька переглядів скоротили на 87 пунктів. Деякі роботи не погодила поліція (облаштування велодоріжки разом зі смугою для громадського транспорту тощо), інші – викреслені чи замінені.

Але про деякі важливі зміни замовчують. Зокрема, відмову від влаштування дорожніх корит – підготовки (ущільнення) верхнього шару ґрунту. Як і у випадках інших вулиць, капітальний ремонт спрощують до того, щоб зняти шар асфальту, постелити вирівнюючий шар і верхній – так значно швидше, ніж копати і укріплювати.

Після початку ремонту начальник Департаменту ЖКГ міської ради Володимир Бешлей повідомив, що ніхто (ні проектанти, ні підрядник, ні департамент) не очікували, що основа бетонна і дорожні корита для посилення основи, можливо, не будуть потрібні (а їх відмінили у документації ще 10 жовтня). Питання в тому, чому ж на такій хорошій бетонній основі асфальт сьогодні хвилями лежить. Відповідь: навантаження транспорту більші, ніж раніше, і без укріплення «далеко не заїдемо».

А вартість одного квадратного метру ремонту дорожнього покриття та тротуарів від спрощення не зменшується. Вона складає більше двох тисяч гривень (середня вартість одного квадратного метру ремонту доріг у місті становить близько 1,5 тисячі гривень).

Водовідведення та каналізування – окрема тема. Проект передбачає всього 1 мільйон 150 тисяч гривень на ці потреби, які в основному використають на заміну засувок (тоді як в старій документації було також передбачено демонтаж і улаштування дощоприймальних колодязів). Навряд лише засувок вистачить, щоб вирішити проблему з підтопленням в районі готелю «Туристу».

Водночас прибуток підрядника за роботи становить всього 2,4 тисяч гривень. Що ж, стимул якісно працювати вагомий, подивимося на результат.

Вартість робіт з капітального ремонту Проспекту Незалежності (без ПДВ)

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

Коментарі