Новини

Чернівецький онкодиспансер отримав рентген-апарат для лікування пухлин

На придбання обладнання з обласного бюджету виділили понад 10 млн гривень.

rawpixel

Нове сучасне обладнання – орто-вольтовий рентген-терапевтичний апарат «Терад-200» презентували сьогодні, 1 листопада, у Чернівецькому обласному онкологічному диспансері. Його вартість складає понад 10 мільйонів гривень. Кошти на закупівлю апарату виділили з обласного бюджету. Про це повідомляє medcv.gov.ua.

За словами головного лікаря Чернівецького обласного онкологічного диспансеру Іллі Тащука, апарат є одним із найсучасніших в Україні. Цей апарат білоруського виробництва, оснащений декількома рівнями безпеки, що відповідає європейським вимогам.

«Орто-вольтовий рентген-терапевтичний апарат дає змогу проводити променеву рентген-терапію більш поверхнево і має щадну дію на навколишні тканини. Це обладнання є універсальним і має три види рентген-терапії – близькофокусна, середньофокусна і з глибоким проникнення, що дозволило замінити відразу два старих апарати. Один з них в нас був давно списаний, а інший є застарілим для проведення сучасного лікування. Тому напрямок рентген-терапевтичного опромінення практичного не застосовували у нашому диспансері», – зазначив Ілля Тащук.

Довідка

На рентген-терапевтичний апаратах проводиться лікування хворих із злоякісними новоутвореннями (раком шкіри, раком нижньої губи, вульви, грибовидному мікозу, передопераційне опромінення меланоми шкіри, неглибоко розташовані лімфовузли).

На напівглибинному рентген-терапевтичному апараті проводиться лікування багатьох непухлинних захворювань: запальних, дегенеративно-дистрофічних захворювань суглобів та хребта, неврологічних захворювань (невралгії, неврити), післяопераційних ускладнень (післяопераційні інфільтрати, нориці, аностомозити, постампутаційний больовий синдром).

Окремо стоїть допомога при остеомієлітах кісток та гангрені пальців стопи при діабеті, де рентгенотерапія останній шанс уникнути ампутації.

 

Коментарі