Новини, Перша шпальта

5 фактів про скульптурну композицію «Колиска миру»

Продовжуємо нашу рубрику про чернівецькі пам’ятники. Сьогодні розповідаємо 5 фактів про скульптурну композицію «Колиска миру».

Факт №1

Скульптурну композицію «Колиска миру» встановили перед палацом «Юність Буковини» в 1992 році. Композиція присвячена побратимству між містами Чернівці та Солт-Лейк-Сіті (США).

Факт №2

Ще у 1989 році тодішній мер Чернівців Павло Каспрук і мер Солт-Лейк-Сіті Лоуел Ф. Тернер заснували побратимство буковинського та американського міст. Через три роки, коли Каспрука і Тернера вже не було серед нас, на честь встановлення побратимства біля палацу «Юність Буковини», з’явилася скульптурна композиція «Колиска миру».

Факт №3

Автором композиції є американський скульптор Деніс Сміт. Змістовно скульптура відображає дружбу між двома народами, творчий задум втілений у фігурах дівчаток, які бавляться ниткою. У даному випадку гра «Плутаниця» символізує, що діти намагаються, мов нитки, розплутати проблеми дорослих. Також автор прагнув показати, що в кожному потрібно бачити дитину і все те добре, що є у людині.

Факт №4

В одній із газетних публікацій, президент міжнародного клубу культурного і творчого співробітництва дітей та молоді «Колиска миру», колишній директор центру «Юність Буковини» Іван Пілат пригадував, що спочатку цей пам’ятник планували звести у скверику навпроти кінотеатру «Чернівці». Тоді у мерії точилася серйозна дискусія, але прийняли рішення спорудити його у такому місці, де буває найбільше дітей.

Факт №5

Копія такого ж пам’ятника дещо раніше встановлена у парку Миру Солт-Лейк-Сіті. Він розташований у фінансовому центрі міста, біля трамвайної лінії та місцевої телекомпанії. У радіусі 200 метрів від нього багато бізнес-центрів, банків, нічних клубів, ресторанів, мормонський храм, площа Галліван. Саме на цій площі проводять багато концертів та фестивалів. За словами чернівчанина, який живе у Солт-Лейк-Сіті, більшість жителів знає про те, що пам’ятник «Колиска миру» пов’язаний з Чернівцями. 

Альона Чорна

Інформація підготовлена за сприяння краєзнавчого відділу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки

Коментарі