Новини

Андрій Бондар презентував чернівчанам збірку оповідань «Церебро»

Модерував захід Олександр Бойченко.

У Paul Celan Literaturzentrum / Літературний целанівський центр український письменник Андрій Бондар презентував чернівчанам свою нову прозову збірку «Церебро». Герої оповідань книги – синиці, шиншили, акула й бегемот, замерзлі труби. Є й люди, щоправда, їх менше і вони теж дивні. На запитання модератора Олександра Бойченка, як у автора виникали ідеї будувати сюжетну лінію саме з такими персонажами, Андрій Бондар відповів, що ідеї текстів просто з`явились у голові.

Письменник під час презентації розповів, які таємниці ховаються за назвами його книг та до якого жанру можна допасувати історії із нової книжки. Також Андрій Бондар пояснив, де проходить межа у збірці між реальним та магічним.

«Церебро» — нова збірка малої прози Андрія Бондаря, яка впроваджує читачів у химерний світ маленьких людських пригод. Випадкові зустрічі, типові ситуації, які трапляються в кожного, спонукають замислитись, ухвалити рішення, діяти. Особливість цих текстів у тому, що деякі з них списані з реального досвіду, а інші — цілком вигадані — суцільна макабра і фантасмагорія.

«Збірка побудована так, що вона починається з повністю реалістичних текстів, – розповідає про збірку Андрій Бондар. – Однак реалізм із кожним наступним текстом пригасає або набуває нових рис. Тут є цілком біографічні речі, а потім звична реальність зникає і з’являється реалість притчева. Що далі до кінця, то менше реальності і фактів з мого життя. Ця книжка – шлях від реалізму у фантасмагорію та сферу магічного. Композиційно – це шлях з реального світу у нереальний. Кінцевий текст – це притча про те, що чекає на людину в кінці життя».

 

Фото Євгенії Калюжки

Коментарі