Новини

«ВІР або НЕВІР». Чернівчан запрошують на прем’єру містичної драми

Прем’єра вистави за мотивами оповідання Марії Матіос «Не плачте за мною ніколи» відбудеться уже цими вихідними.

13-14 жовтня чернівчан запрошують на театральну прем’єру вистави «ВІР або НЕВІР» за мотивами оповідання Марії Матіос «Не плачте за мною ніколи».

Уже цими вихідними містяни зможуть насолодитися грою народної артистки України Тамари Артеменко-Кільчицької, яка зіграє головну роль у містичній драмі. Актриса перевтілиться у Юстину – найстаршу жінку в селі, яка має гострий розум, добру пам’ять і тонкий гумор. Сюжетом твору є діалог між бабусею Юстиною та її юною сусідкою Вірою, роль якої виконує актриса Ольга Кільчицька-Дудка (дочка Тамари Артеменко-Кільчицької). Упродовж розмови літня жінка передає усі свої знання молодій дівчині. Перед Вірою постає питання вибору: вірити чи не вірити почутому.

«ВІР або НЕВІР» – містична драма на дію, тривалість вистави одна година 15 хвилин.

Режисер-постановник, музичне оформлення Дмитро Леончик, художник-постановник – Наталія Тарасенко, пластика – Анна Кіщенко Марчак.

Початок о 18:30 у Чернівецькому академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської.

Бабуся Юстина – найстарша в буковинському селі. І, готуючись до відходу у інший світ, розказує сусідці Вірі не лише про своє життя, а й про те, як хоче зустріти цей відповідальний для людини час. Її одкровення про себе та розповіді про людей, які вже відійшли, сповнені глибиною народної мудрості, дотепного гумору і власної філософії. Останнє палке бажання Юстини, щоб на її похоронах усі дотрималися звичаїв предків, спочатку бентежить і навіть лякає сусідку Віру, в якої все життя ще попереду. Але таку бабусю як Юстину можна слухати і не переслухати, бо говорить вона про смерть не так як усі інші. Таке неординарне ставлення здивує будь-кого, та воно має у Юстини власне міцне підґрунтя. Тому й моторошні оповідки бабусі, інколи смішні та містичні, поволі змінюють свідомість Віри. Юстина зізнається їй — «… свої останні години на цім світі хочу прожити по розумові», і вирішує передати саме Вірі оті сакральні знання предків та секрет довгого та щасливого життя.

Вистава нагадує про те, що перед кожною людиною щодня постає питання вибору як прожити своє життя, «Бути чи не бути?» як у В. Шекспіра, чи «…ВІР АБО НЕВІР» як у Марії Матіос.

 

 

Коментарі