Новини

Нові штрафи та евакуація авто. Які зміни чекають на водіїв восени

Що варто знати про паркувальну реформу, яка стартувала минулого тижня.

З 27 вересня набув чинності закон №5364 про реформування сфери паркування транспортних засобів, який Рада ухвалила в грудні торік.

Документ впроваджує фотовідеофіксацію порушень ПДР та паркування, а також інструментарій захисту прав водіїв та власників автомобілів.

Економічна правда підготувала роз’яснення до закону.

До чого слід бути готовими водіям:

Штраф за неоплату паркування відтепер не буде прив’язаний до неоподатковуваного мінімуму, а рахуватиметься у 20-ти кратному розмірі вартості однієї години користування тим паркувальним майданчиком, на якому знаходиться «автомобіль-порушник».

Як змінюються штрафи

Єдина зміна стосується штрафу за порушення правил паркування. Усі інші штрафи за порушення правил дорожнього руху з 27 вересня лишаються без змін.

Штраф за неоплату паркування відтепер не буде прив’язаний до неоподатковуваного мінімуму, а рахуватиметься у 20-ти кратному розмірі вартості однієї години користування тим паркувальним майданчиком, на якому знаходиться «автомобіль-порушник».

 

Коли з’являться перші «листи щастя»

Матеріали фотовідеофіксації мають надходити до Реєстру адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, який буде вести МВС.

Тож, виходить, що притягнення до відповідальності власника авто неможливе без створення цього реєстру. Також ще необхідно врегулювати правові аспекти його роботи та здійснити організаційно-технічні заходи щодо фіксації правопорушень в автоматичному режимі та в режимі фотозйомки (відеозапису).

Це означає, що за найоптимістичними розрахунками, перші «листи щастя» можуть надійти на адреси порушників не раніше початку 2019 року.

До появи «листів щастя» інспектори з паркування зможуть штрафувати лише за неоплату паркування і лише водіїв-порушників шляхом перевірки посвідчення водія та винесення відповідної постанови прямо на місці правопорушення.

 

Коли за автомобілем приїде евакуатор

Обставини, що призвели до евакуації, підлягатимуть обов’язковій фотовідеофіксації. Крім поліцейських, право евакуювати автівки отримають інспектори з паркування.

Але реалізувати це право на практиці інспектори зможуть лише після початку функціонування Реєстру адмінправопорушень МВС.

Справа у тім, що за українським  законодавством евакуація є заходом забезпечення провадження у справі, а не видом стягнення.

А для унеможливлення корупційних ризиків, що виникають при особистому контакті із правопорушником, закон дозволив місцевим інспекторам притягати до відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки лише власника авто. І тільки за умови фіксації обставин порушення у режимі фотозйомки (відеозапису).

Отже, без налагодження системи відправки «листів щастя» проведена інспекторами з паркування евакуація судом буде визнана незаконною.

Автолюбителям буде корисно ознайомитись із усіма 17 випадками, коли машину можуть забрати на спецмайданчик.

Автомобіль може бути евакуйований виключно за умови, якщо він:

1. поставлений на проїзній частині у два і більше рядів
2. розташований на залізничних переїздах
3. розташований на трамвайних коліях
4. розташований  на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях
5. розташований на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі
6. розташований на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга
7. розташований на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 метрів
8. розташований ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності – ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків
9. розташований ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання
10. розташований у місцях, де буде неможливим зустрічний роз’їзд або об’їзд транспортного засобу, що зупинився
11. розташований ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду
12. своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками
13. розташований на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту
14. розташований на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці
15. перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації
16. порушує схему паркування таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху
17. протиправно розташований/припаркований на місцях для осіб з інвалідністю, а також на місцях, відведених рішенням міськради для паркування окремих громадян-пільговиків або окремих видів транспорту (наприклад, електромобілів).

 

Коментарі