Чернівчанам презентували книгу французького письменника про СНІД

У книзі Ерве Гібера розповідає про те, як СНІД увірвався у життя Європи і світу.

24 вересня у медіа-центрі «BelleVue» відбулась презентація книжки Ерве Гібера «Другові, який не врятував мені життя» за участі перекладача Івана Рябчія. Книга побачила світ у видавництво «Пінзель».

У 1988 році у французького письменника Ерве Гібера діагностували СНІД. У 1990 році Ерве Гібер написав автобіографічну книгу «Другу, який не врятував мені життя». Ерве Ґібер був фотографом, журналістом, письменником і сценаристом. Помер у віці 36 років у 1991 р. від СНІДу, і власне ця книга, а разом із нею ще дві, які разом становлять трилогію («Протокол співчуття» та «Чоловік у червоному капелюсі») є своєрідним викликом хворобі, маніфестом хворого на СНІД.

У книзі Ерве розповідає про те, як СНІД увірвався у життя Європи і світу. Люди любили та помирали, продовжували передавати вірус, ще не знаючи, що з’явилася нова смертельна хвороба адже СНІД ідентифікували лише у 1983 році. А вже у 1984 від СНІДу помирає Мішель Фуко, друг ЕрвеГібера, який у книзі представлений під ім’ям Мюзіль. В Україні перша смерть від СНІДу зареєстрована у 1988.

Книга занурює в атмосферу 80-х років, і відносини між людьми. Історії життя і смерті зачаровують і примушують замислитися над багатьма речами.

«Універсальні ліки, якими будь-яка людина володіє, незважаючи на вік та місце перебування, – це розуміння, що його вона може дати кожному, хто його потребує».

Фото Анни Перегінчук

 

Залишити відгук