Час на нас не чекатиме: Ірина Мороз презентувала нову поетичну збірку

До другої збірки поезій увійшли ліричні вірші, написані у трьох країнах: Україні, Польщі та Мексиці.

19 вересня у Літературному целанівському центрі відбулася презентація нової книги письменниці, журналістки, музикантки Ірини Мороз. До другої збірки поезій поетеси «Час на нас не чекатиме» увійшли ліричні вірші, написані у трьох країнах: Україні, Польщі та Мексиці.

Під час презентації Ірина Мороз декламувала свої поезії під ліричну музику гітариста Олексія Іванкова та розповідала, де черпає натхнення для написання віршів і чому час на нас ніколи не чекає.

Як пояснила авторка, ця книга була готова ще три роки тому, але побачила світ тільки зараз.

«Якщо говорити про мою першу збірку «Якби ти просто був», то я її дуже довго народжувала. Придумувала, які вірші де мають бути розміщені, як має виглядати обкладинка, які мають бути розміри – просто продумувала все аж до нумерації сторінок. А з цією збіркою мені, можна сказати, пощастило, оскільки вона мені просто впала на голову. Мені написала одна з моїх читачок, яка навчалася на дизайнера, і попросила мене надіслати свої вірші – захотіла зробити ось таку дипломну роботу. Вона зробила все – обкладинку, верстку, намалювала ілюстрації, які, дійсно, відображають сенс віршів, і надіслала мені один із готових примірників у подарунок. Це було у 2015 році. А видали збірку лише зараз – самій дивно, чому вийшла така перерва. Просто не було вдалої можливості», – розповіла Ірина Мороз.

Авторка пояснила, що іноді її вірші здаються комусь занадто відвертими, тому її часто питають – чи справді це все з нею відбувається. Але, як сказала Ірина, вона ніколи не боялася бути занадто відвертою і чесною – як перед читачем, так і перед самою собою.

«Я пишу про те, що я відчуваю. Часто кажу, що мої вірші не про мене. Ясна річ – у них є багато мої емоцій, почуттів і, зрештою, мого життя. Але це такий зібраний образ. Часто герої моїх віршів говорять те, чого я би ніколи не сказала, чи чекають на те, на що би я ніколи не чекала. Просто дозволяю тим ліричним героям бути собою і даю їм прихисток у своїй поезії», – розповіла поетеса.

Ірина Мороз пояснила, що, насправді, вкладає дуже великий сенс у назву збірки – «Час на нас не чекатиме».

«Час, справді, на нас не чекає – він біжить. Ми завжди кудись поспішаємо, щось не встигаємо, але дуже важливо у всій цій метушні знайти ту хвилину і не упустити той момент, коли ти дійсно щасливий. Коли ти розділяєш якісь емоції чи миті зі своїми рідними чи просто близькими по духу людьми. Не треба відкладати на завтра щось, що ти хочеш зробити сьогодні, слова, які ти хочеш сказати сьогодні. Треба діяти – тут і зараз», – пояснила авторка.

Модерувала презентацію Ліля Шутяк. 



 

Залишити відгук