Новини

«Біле сухе холодне». Meridian Czernowitz готується до сторіччя Пауля Целана

Організатори анонсували програму цьогорічного фестивалю.

6 вересня у Літературному целанівському центрі відбулася прес-конференція організаторів та учасників ІХ Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz.

На зустрічі з пресою говорили про книжкові новинки та літературні проекти, які реалізують цьогоріч на поетичному святі.

Зокрема, організатори розповіли, що фокусна тема цьогорічного фестивалю як і двох майбутніх – життя і творчість Пауля Целана. Наступні три роки Meridian Czernowitz присвятить організації низки подій з нагоди 100-річчя від дня його народження, яке святкуватимуть у 2020-му в Чернівцях.

«Проект «Пауль Целан 100. Меридіан великого майстра німецької мови: Чернівці-Париж-Вічність» об’єднує культурним містком декілька країн: Україну, Німеччину, Австрію, Францію. Їх поєднує життя і творчість Пауля Целана. Показати сучасне культурне обличчя цих країн, познайомивши з митцями – одна з ідей проекту «Пауль Целан 100»», – розповіла директорка Meridian Czernowitz Євгенія Лопата.

Перекладач, професор, доктор філологічних наук, член ініціативної групи фестивалю Петро Рихло повідомив про запланований десятитомник творів великого чернівецького німецькомовного поета:

«У видавництві «Книги 21» вийшли друком сім томів творів Пауля Целана. Я планую перекласти українською решту його віршів. Десятитомник Целана міститиме всі твори, надруковані за життя автора, і навіть ті, що були видані посмертно. Українському читачеві єдиному в світі буде доступний весь літературний спадок великого письменника».

Учасники з Німеччини поет Герхард Фалькнер та мисткиня Нора Матоца анонсували виставку-переосмислення арт-видань «Schwarzmaut» та «Atemkristall» Пауля Целана «Деконструкція Жизель», яку гості фестивалю зможуть побачити вже завтра.

Також організатори ознайомили із книжковими новинками, презентації яких відбудуться під час фестивалю.

«Друзі, хто бажає біле сухе холодне?», – запитав на завершення прес-конференції президент Meridian Czernowitz Святослав Померанцев.

Детальніше про програму ІХ Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz читайте за посиланням.

 

Фото Оксани Чорної

 

Коментарі