Новини, Перша шпальта

Як подолати страх публічного виступу: поради тренерки ораторської майстерності

За оцінками психологів, приблизно 95% людей відчувають страх публічних виступів.

Про найбільш дієві методики подолання хвилювання, типові помилки спікерів та основні запоруки вдалого публічного виступу «Шпальті» розповіла тренерка ораторської майстерності Антоніна Кашуба.

Напевно, кожному хоча б раз доводилося публічно виступати перед аудиторією. Від студентів та викладачів і до бізнесменів та політиків – усім у разі потреби необхідно ставати професійними спікерами та робити все, аби публіка не тільки слухала, але й чула та розуміла. Однак що робити, коли, побачивши незнайомих людей із прискіпливо прикутими поглядами, ви повністю розгублюєтеся? Починає тремтіти голос, серце несамовито калатає, а десятки продуманих наперед у голові розумних фраз перетворюються на незрозуміле бурмотіння та безкінечне «И-и-и-и»? А, може, у вас був блискучий план із ретельно прописаними пунктами, але задумана концепція виступу провалилася із незрозумілих для вас причин, і все пішло шкереберть?

За оцінками психологів, приблизно 95% людей відчувають страх публічних виступів. Саме особиста невпевненість спікера та моральна неготовність до нової аудиторії найчастіше стають основними причинами не зовсім вдалого, а іноді і взагалі провального виступу.

«Шпальта» запитала експерта, чому навіть доволі впевнені й говіркі у вузьких колах люди повністю губляться під час публічного виступу, та які найголовніші секрети вдалого виступу.

Як розповіла нам тренерка ораторської майстерності із понад 5-річним досвідом роботи Антоніна Кашуба, людей, котрі працюють з публікою, можна умовно поділити на 2 типи: оратори-початківці та оратори-професіонали. Проблема перших полягає в тому, що страх перед широкою публікою сковує їхні рухи та мову. Це негативно впливає на якість виступу. Друга група людей, ораторів-професіоналів, скаржиться переважно на те, що не завжди може керувати перебігом свого виступу та іноді спрямовує розмову в зовсім інше русло, ніж було заплановано.

«Часом буває так, що у вузьких колах людина є досить комунікабельною, а от вийти на загал – це вже проблема: тремтять руки, хрипить голос. Людиною керує страх бути смішною, сказати щось не так чи не таке, не сподобатися слухачам, боязнь щось не знати. Це все досить легко подолати. Варто зрозуміти, що тільки ти знаєш, що насправді мало прозвучати. У будь-якому випадку роби вигляд, що все йде за планом. А найголовніше правило – це не аналізувати себе під час виступу. Після виступу – можна і треба, але без самокатування», – розповіла тренерка.

Чернівчанка Аріна Банар зізналася, що не з чуток знає про хвилювання під час публічних виступів. Цьогоріч дівчина закінчила навчання на факультеті історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ імені Юрія Федьковича, тому вважає вдалі публічні виступи не просто привілеєм, а й запорукою успішності та професійності.

«Часто кажуть, що від уміння говорити залежить успіх, авторитет та можливість кар’єрного росту. Я цілком погоджуюся з цим, адже дуже важливо чітко висловлювати свої думки не тільки перед друзями чи знайомими, а й перед аудиторією нових людей. Це головна запорука хороших знайомств та можливість певного впливу на інших. На жаль, опанувати ораторське мистецтво – це завдання не з легких. Особисто знаю, як це – коли від хвилювання під час виступу тремтять руки, а мовлення пришвидшується. У таких випадках почуваю себе не зовсім комфортно. Саме хвилювання заважає почувати себе впевнено й вільно перед публікою. Дуже хочу в майбутньому подолати страх публічних виступів і стати справжнім майстром слова», – поділилася дівчина.

Як розповіла тренерка ораторської майстерності, відчуття страху перед виступом – це цілком нормальне явище здорової людини. Причина досить банальна – відсутність практики.

«Якщо ж час від часу необхідно виступати, а попрактикуватися ніде, то для стабілізації голосу перед виступом необхідно «смачно» позіхнути декілька раз. Це допоможе розслабити гортань і голос звучатиме плавно. Щоб забрати тремтіння рук – рекомендують фізичні навантаження, та я дотримуюся іншого, досить швидкого, неординарного та дієвого методу: своїх учнів я змушую розказати вірш чи притчу звичайним перехожим або ж відвідувачам кафе чи ресторану. Достатньо трьох разів, щоб зрозуміти, що виступ зі сцени – це насолода», – пояснила пані Антоніна.

Для подолання страху можна використати і спеціальний психологічний метод проти хвилювання.

«Я дуже люблю техніку «Кораблик». Необхідно зручно сісти, розслабитися, заплющити очі та уявити себе на морському узбережжі. Побачити, як до берега підпливає корабель, роздивитися його в деталях. Потім потрібно поскладати всі коробки зі страхами на корабель. І коли ви зрозумієте, що коробок більше немає, потрібно відправити корабель далеко в море. І аж тоді, коли від нього залишиться маленька цяточка, його треба потопити. Практику варто повторювати доти, доки у вашій уяві з’являтимуться коробки зі страхом. До речі, точно так само можна пропрацювати будь-яку іншу негативну емоцію», – розповіла тренерка.

Серед найтиповіших помилок публічних виступів у ораторів-початківців можна виділити наступні:

  1. Монотонність – навіть найкрутішу тему можна зіпсувати відсутністю інтонації, характерної міміки чи жестів та риторичних запитань.
  2. Незнання теми – головна причина хвилювання. Саме цілковита готовність до виступу, наявність хорошої бази та знання достатньої кількості матеріалу забезпечать адекватний виступ.
  3. Відсутність пауз – не перевтомлюйте ні себе, ні слухача.
  4. Суха теорія без прикладів та цікавих відступів-перерв зробить найцікавіший виступ втомлюючим і нудним.
  5. Виправдання чи вибачення, особливо на початку виступу. Нікому не цікаво слухати: «Ой, вибачте, я вчора себе погано почувала, тому не підготувалася» чи «Знаєте, я недостатньо компетентний у темі, яку я буду висвітлювати, але постараюся  якось «викрутитися»». Подібні фрази зруйнують ваш авторитет на перших секундах, а публіка не сприйматиме вас ні позитивно, ні негативно – просто байдуже.
  6. Відсутність розмови зі слухачем –  зворотній зв’язок із публікою є однією із найголовніших запорук вдалого виступу

Спеціально для «Шпальти» тренерка ораторської майстерності Антоніна Кашуба виділила власні топ-4 «фішки», які зроблять ваш виступ максимально вдалим.

  • Робота з аудиторією

Не залишайте аудиторію без уваги. Звертайтеся по імені до окремих людей, запитуйте їхню думку, ставте риторичні запитання, спонукайте піднімати руку, кивати головою.

  • Влучні фрази

Кажуть: «Лаконічність – сестра таланту». Звісно, це не завжди, але вводити у свою мову влучні фрази, відомі широкому загалу, просто необхідно. Однозначно, що і ваші власні влучні фрази, які аудиторія сприймає «на ура», не варто залишати поза увагою.

  • Цікаві історії

 Це те, з чого можна розпочати чи закінчити виступ. Також цікаві історії підійдуть для ще досі зацікавленої, але вже втомленої аудиторії. Проте варто використовувати тільки маловідомі історії

  • Анекдоти/гумор

Це останній пункт серед головних фішок, бо гумор варто використовувати тільки тоді, коли ви є майстром анекдотів. Пам’ятайте, що невміло розказаний анекдот – жалюгідне видовище.

 

Анна Колісник 

 

Коментарі