Новини

Відключення аналогового ТБ. Що треба знати

З 1 вересня по всій території України припиняється аналогове телемовлення.

Фото з сайту unsplash

З 1 серпня у Київській та Кіровоградській областях, а з 1 вересня – по всій території України не буде працювати аналогове телебачення. Про це повідомляє «Детектор медіа» з посиланням на гендиректора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Петра Семерея.

Ось кілька відповідей на типові запитання від сайту  ASN::

Навіщо це робиться?

Для передачі цифрового сигналу потрібен менший діапазон, ніж для аналогового. Іншими словами, там, де раніше був один аналоговий канал, можна буде передавати десяток цифрових каналів. Тобто з часом замість нинішніх 20 каналів в ефірі може бути кілька сотень каналів. При цьому такий сигнал стійкіший до перешкод і вимагає меншу потужність передавальної антени.

Хто постраждає від відключення?

Якщо ви підключені до кабельного оператора або у вас є супутникове телебачення, то вам хвилюватися не варто. Постраждати можуть тільки ті телеглядачі, які ловлять телевізійний сигнал на кімнатну або виносну антену. Переважно це жителі сіл і дачники.

Чим відрізняється аналоговий сигнал від цифрового?

При аналоговому прийомі у вас може двоїтися зображення, «випадати сніг» , перескакувати кадри і т.п. перешкоди. При цифровому сигналі картинка стає чіткішою, але якщо з’являються перешкоди, то зображення або зникає, або на екрані телевізійного приймача з’являються так звані в народі «кубики», візуальний ефект, коли зображення розсипається на частини.

Як не залишитися без улюбленого серіалу?

Щоб після відключення аналогового сигналу не залишитися з білим шумом на екрані, потрібно буде купити ТВ-тюнер, який рекламують зараз на всіх каналах. Коштує пристрій від 320 гривень.

Скільки буде доступно цифрових каналів?

У різних регіонах поки транслюється різна кількість каналів. Мінімум обіцяють наявність 32 каналів. Але в деяких регіонах вже можна приймати 48 цифрових каналів.

 

 

 

Коментарі