Falcon 9, робот Софі та подорож на Марс. Випускники УАЛ переписали «Енеїду» Котляревського

Актори-аматори показали у Чернівцях авторську інтерпретацію відомої поеми.

7 серпня Українська академія лідерства приїхала до Чернівців з виставою «Енеїда». У Центрі культури «Вернісаж» випускники  львівського, київського та миколаївського осередків УАЛ показали авторську інтерпретацію відомої поеми Івана Котляревського.

«Це – експромтна вистава, яку студенти УАЛ у Львові готували за 3 тижні до свого випуску. В академії є цінність – «Буть творчим». Таким чином випускники проявили цю цінність: самі придумали, написали, відрепетирували виставу. Після прем’єри актори, які навчали наших випускників, вирішили, що цю енергію та талант мають побачити і в інших містах», – розповів керівник Львівського осередку УАЛ Любомир Шимків.

Акторська трупа уалівців – це 21 випускник академії 2017-2018 років. У їхній виставі Еней не пливе засновувати Рим, а летить космічною ракетою завойовувати Марс. Йому допомагають не вигадливість та божественна врода матері Афродіти, а штучний інтелект робота Софі. А до Анхіза у пекло Енея проводить Сивілла – експертка Cambridge Analytica. Від класичної поеми залишився тільки сюжет, перебіг якого «контролює» спікер, періодично читаючи уривки української бурлескно-травестійної поеми.

«Котляревський переписав «Енеїду» Вергілія, а ми вирішили переписати твір Івана Петровича. У нас у виставі є ракета-носій Falcon 9, Cambridge Analytica, Робот Софі, реклама Ілона Маска та випуск античних новин. Ми хотіли показати, що класичні твори можна легко осучаснити та наблизити до глядача», – поділилася режисерка та сценаристка, випускниця УАЛ Юстина Сірська.

Також 8 серпня «Енеїду» покажуть в Івано-Франківську, а 9 серпня – у Житомирі.

«Ми вибрали ці міста, бо розглядаємо їх як такі, де громада зацікавлена у відкритті осередку УАЛ. Тому «Енеїда» – можливість показати містам наших випускників та ближче познайомити їх з академією», – пояснив Любомир Шимків.

Читайте також: Виховати молодь, яка змінить країну. Інтерв’ю з випускниками Української академії лідерства.

Фото Юлії Драган

 

 

Залишити відгук