Новини

«Література для українців – сад для душі». У Чернівцях дискутували про значення та розвиток письменництва в Україні

Автори та літературознавці говорили про поняття ідентифікації міста з письменником.

5 серпня в Літературному целанівському центрі Кейтлін Гарсіа (головна редакторка Apofenie Magazine), Владислав Давідзон (головний редактор The Odessa Review) й автори з Чернівців Христя Венгринюк та Андрій Тужиков говорили про українське літературне середовище та його перспективи.

Зокрема, на зустрічі йшлося про асоціативну приналежність українських авторів до міст, в яких вони творять.

«Коли ми говоримо про Харків, згадуємо Сергія Жадана. Коли думаємо про Ужгород, асоціюємо його з Андрієм Любкою», – розповіла про тенденцію літературознавець Кейтлін Гарсіа.

Владислав Давідзон пояснив це недостатньою кількістю письменників, які регулярно створюють якісні тексти.

«Іноді автори хочуть залишатися в історії, і тому пишуть про історію міста, в якому живуть. Бо тоді, можливо, їх вивчатимуть у школі, в університеті», – припустила Христя Венгринюк.

Головна редакторка Apofenie Magazine розповіла, що схожі тенденції поширені не лише у нас:

«Глибоко вивчаючи французьку літературу, я помітила, що ідея міста та його ідентичності в ХІХ-ХХ століттях була надзвичайно важливою не лише для літератури, а й для національного самовизначення у Франції».

«Як американець і літературний критик, який вивчає літературу Східної Європи, я бачу значно менше відмінностей між літературою в різних штатах США та в різних регіонах України», – зазначив Владислав Давідзон.

Андрій Тужиков дискутував з літературознавцями через Інтернет-з’єднання. Автор сказав, що українська література сьогодні перебуває на новому етапі свого розвитку:

«Зараз ми нарешті переживаємо період, коли література починає об’єднувати регіони. Наприклад, книги Жадана читають і розуміють від Слов’янська до Карпат».

Автор з Чернівців також читав власні поезії. Їх інтерпретувала англійською Кейтлін Гарсіа. Христя Венгринюк ознайомила гостей з уривком своєї нової книги «Народжуватися і помирати взутими», презентація якої відбудеться вже восени.

«З перспективи американської літератури хочу сказати, що українська література є садом для душі. «Волоштровград» Сергія Жадана багато хто називає передбаченням війни на Донбасі. Книга Максима Дупешка «Історія, варта цілого яблуневого саду» є пошукам втраченої душі Буковини. Роль українських письменників сьогодні є дуже важливою, щоб зробити країну більш відкритою», – підсумувала Кейтлін Гарсіа.

 

Фото Юлії Драган

 

 

Коментарі