Новини, Рецензії

Найдорожчий фільм усієї гексалогії. Рецензія на нову частину легендарної «Місії Неможливої: «Фолаут»

З акторами, екшном і спецефектами у фільмі все на вищому рівні. А от із сюжетом та мотивацією героїв усе погано.

На українські екрани вийшла нова частина легендарної «Місії Неможливої: «Фолаут». Це пряме продовження попереднього фільму «Нація ізгоїв». Режисери з сценаристами не особливо переймаються сюжетом, що доводять майже усі фільми цієї серії. Олександр Докієн, котрий побував на показі стрічки, вважає, що після вдалої «Нації ізгоїв» нинішня частина значно поступається. Все ж, якщо глядач готовий змиритися із сюжетними і мотиваційними провалами, він, безперечно, отримає море задоволення від екшена.

Ітан Хант отримує нове завдання: угрупування із минулої частини під назвою «Синдикат» переформатувалося у «Апостолів» і під керівництвом свого нового «месії» Джона Ларка вони хочуть підірвати три ядерних бомби у різних точках світу. Ітан Хант разом із загоном «Місія неможлива» (ЗМН) пробує перекупити плутонієві ядра для бомб у російських бандитів. Втім, ситуація виходить з-під контролю, тепер Ханту потрібно докласти максимум зусиль, аби знову врятувати світ.

За хорошою традицією, кожну частину, починаючи з «Протокола: фантом», називають найкращою в історії франшизи. Критики не обділили дифірамбами і оваціями «Фолаут».

Про складність фільму говорили ще на етапі зйомок. Там Том зламав ногу, адже більшість трюків виконує самостійно. Зйомки заморозили на декілька тижнів, а через виплату простою акторам, «Фолаут» став найдорожчим фільмом усієї гексалогії. Тепер, аби відбити грошики, треба зібрати касу не меншу, ніж 360 мільйонів доларів. Що фільм, напевно, і зробить.

У новій частині глядача чекають знайомі персонажі з «Нації ізгоїв», одна з найприємніших – Ільза Фауст з МІ 6 (Ребекка Фергюсон). У цій частині між нею та Ітаном Хантом зав’язується ще глибша симпатія. Бюрократичний тил ЗМН прикриває Алек Болдуін.  А ще струшують пилюку, і зі схрону дістають першу жінку Ханта (і це не спойлер, бо її ще в трейлері до фільму показали). Навіщо персонаж Мішель Монаган з`являється після тривалої перерви – незрозуміло, адже вона лише «засмічує» і без того перенасичений сюжет. Безслідно зникає персонаж Джеремі Реннера, який був повноцінним членом ЗМН у попередніх двох частинах.

Глядачів чекають і нові обличчя: зокрема, «бойовий пес» ЦРУ – Уокер, якого грає вусатий Генрі Кавілл. Персонаж мовчазний, не обтяжений інтелектом, але по-своєму цікаво доповнює новий фільм. Також приємною несподіванкою стала Ванесса Кірбі, яка до цього фільму гарно себе показала у серіалі «Корона».

Цього разу автори фільму включають у сюжет аж три жіночих персонажі. Дві з них прямі конкурентки за сердечко Тома Круза. «Вангую», якщо буде наступна частина, протистояння блондинки з брюнеткою неминуче.

З акторами, екшном і спецефектами у фільмі все на вищому рівні. А от із сюжетом та мотивацією героїв усе погано. Ітан Хант і друзі далі ніби працюють за принципом «на місці розберемося», але виявляється, що «на місці» все для шпигуна складається як пазл в пазл, як нитка в голочку заходить: і катер вчасно підпливає, і вертоліт не злітає, поки Ітан підбіжить за «ніжку» вхопитися, тощо. Режисер з командою всі гроші кладуть на видовищність, але як же міцна історія? Загін для спецоперацій з величезним досвідом роботи більше схожий до банди аматорів, яким безсоромно допомагає сценарист.

Автори нового фільму не соромляться використовувати затерті до дірок кліше і вже «перевірені» трюки. Та дивитися найдорожчу частину франшизи, в якій, аби тримати глядача у напрузі, використовують прийом «бомби з часовим механізмом», яку знешкоджують за секунду до вибуху? Це ще тримає когось у напруженні? Ну може досить цим зловживати? Лише у четвертій частині було майже те саме!

Загалом уся історія, яку показують у новій Місії,  відбувається через халатність найрозумнішого, найфартовішого і найсміливішого агента усіх часів. Він кидає три ядерних заряди, які можуть знищити мільйони людей на тротуарі, аби спасти партнера, якому стрільнув у бронежилет! Та з ним все ок! Це, блін, місія з порятунку світу!

Немає у Ітана і серйозного опонента – антагоніста. Аби такий з’явився, доводиться визволяти злодія з минулої частини. І Соломон Лейн, який у «Нації ізгоїв» дійсно складав враження непередбачуваного злого генія, у цій частині примітивний божевільний анархіста.

Втім те, що режисери з сценаристами не особливо запарюються над сюжетом, доводять майже усі фільми цієї серії. Але після супер-вдалої «Нації ізгоїв» нинішня частина, на мою думку, поступається.

Якщо глядач готовий змиритися з сюжетними і мотиваційними провалами, то він, безперечно, отримає море задоволення від екшена. Тут буде і фірмова погоня на БМВ у Парижі, стрибки будівлями, а як вишенька на торті – гонка на вертольотах. Зауважу, що Том Круз пройшов відповідні курси і сам керував гелікоптером у фільмі.

Після фільму я подумав, ну все Томе, зав’язуй. Далі вже нікуди, хіба на ракеті Ілона Маска воювати з космічними бандитами. Місія повинна закінчитися на піку своєї візуальної майстерності, і залишити приємний післясмак для відданих фанатів.

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.