«Дони Кіхоти». Чернівчанам презентували кліп про жінку-воїна

У  відеороботі Середньовіччя переплітається із сучасними подіями на Сході України.

У Літературному целанівському центрі відбулася презентація нового кліпу дуету «Тарнавка». Відеоробота «Дони Кіхоти» присвячена жінкам-воїнам ООС. Юлія Косівчук та Ольга Гук, залучившись підтримкою відеографа Славка Гамаля, всього за 16 годин зйомок та монтажу втілили на екрані історію про жінку, яка уособлює не тільки дружину та маму, а й справжнього борця за волю цілого народу.

Авторка слів і музики до пісні Юлія Косівчук каже, що кліп вийшов навіть кращим, ніж вона могла собі уявити. 

«Я щиро вірю, що це щось особливе, бо воно вийшло навіть крутіше, ніж ми думали. Це про Донів Кіхотів, але взагалі не класичних – про тих, хто б’ються зараз на Сході України й боронять нашу державу. Цей кліп особливий тим, що ми його присвятила жінкам-учасницям АТО, адже хлопців згадують часто, а жінок чомусь забувають», – розповіла авторка.

Пісня написана ще до війни, 2012 року, але зараз, за словами авторів, набуває зовсім іншого, пророчого змісту.

«Вперше цю пісню я почула, коли Юля наспівала її мені під гітару, це було на початку нашої співпраці. «Дони Кіхоти» – одна з наших перших пісень, її ми готували до виступу на «Обнова-фесті». Саме тоді почали репетирувати, уявляти, як все має звучати, думати, як має виглядати наш виступ, де взяти кольчугу, зброю. Ще тоді пісня дуже вразила мене змістом. Коли читала у Юлиній збірці «Помаранча-SIZE» повний текст, ще до війни, і коли читаю тепер – зовсім інакше сприймається, розкодовується по-іншому. Настільки глибше розкривається зміст. Зараз ця пісня здається пророчою», – розповіла аранжувальниця твору, бандуристка Ольга Гук.  

Разом із дуетом «Тарнавка» у кліпі також відзнялися три воїни. Ім’я одного з них Юлія називати відмовилася з міркувань безпеки, оскільки він зараз продовжує воювати на Сході. У зйомках взяли участь двоюрідний брат Юлії Косівчук та чоловік, котрого сама виконавиця називає більше, ніж другом, більше, ніж братом – Андрій Гречанюк. Саме його, як розповіла авторка, вона чомусь уявляла під час написання рядків пісні «Вже курить друг тринадцяту цигарку. Я ж правив спис, і збрую склав на ґанку». А вже через кілька років чоловік, як і його літературний прототип, став на захист рідної країни.

«Цей твір написаний давно. Це була така собі лірично-драматична пісня, а зараз вона сприймається взагалі по-іншому. Ця пісня дуже важлива, тому що вона про жінок. Оскільки українські чоловіки доволі інертні, то їх постійно підштовхують до чогось жінки…Із власного досвіду можу сказати, що чоловік не може нічого без жінки. Жінки, як якогось збірного образу мами, дружини, сестри, дочки, коханки, не важливо кого – жінки. ТАМ чоловік не вартий нічого без жіночого тилу», – розповів Андрій Гречанюк.

Усім присутнім вдалося не тільки двічі переглянути відеокліп, а й послухати живі виступи дуету «Тарнавка». Юлія Косівчук розповіла, що дуже хоче, аби люди по-справжньому вподобали відеокліп та правильно сприйняли «меседж» від усієї команди «Донів Кіхотів».

Дует Тарнавка "Дони Кіхоти"

4 дні зйомок, 8 годин монтажу, мокра камера і обєктиви))) але це цього вартувало. Представляю вашій увазі відеокліп дуету Тарнавка "Дони Кіхоти". Пресвячується українським жінкам воїнам.

Gepostet von Slavko Gamal' – Videographer am Freitag, 27. Juli 2018

  «Ми сподіваємося, що цей наш задум в комусь відгукнеться, що кліп знайде свого глядача. От я побачила вчора неймовірно красиву дівчину– блондинку, в камуфляжі з нашивками. І ти дивишся: так, їй надзвичайно личить камуфляж, але ж настільки краще було б, якби вона йшла за ручку з дитиною чи просто гуляла з коханим чоловіком. Війна, насправді, це дуже зле» – сказала жінка.

Анна Колісник

Фото Юлії Драган

 

Залишити відгук