Новини

Чернівчанам показали шість невигаданих історій про українських жінок-військових. Фото

13 липня у кінотеатрі «Чернівці» відбувся показ фільму «Невидимий батальйон».

Картина відтворює шість невигаданих історій про жінок в умовах війни на Сході.

За словами творців, це перший український документальний фільм про жінок на війні, знятий жінками. Над стрічкою працювали три режисерки: Аліна Горлова, Світлана Ліщинська та Ірина Цілик. 

Свої історії розповіли Оксана Якубова, Андріана Сусак, Олена Білозерська, Юлія Матвієнко, Дарина Зубенко та Юлія Паєвська.

Жінкам було нелегко. За словами героїнь, вони щодня доводили не тільки собі, а й побратимам-чоловікам, що прийшли сюди не для того, щоб робити манікюр чи читати дівочі журнали, і вміють чистити автомат не гірше за інших, хоча офіційно оформлені як медсестри, швачки, кухарки.

«Це шість історій шістьох жінок, котрі воюють за нас із вами. Декотрі з них зараз на Сході досі, вони продовжують свою роботу – захищають нас. Дехто демобілізувався і робить зараз інші справи: займається волонтерством, або іншою громадською діяльністю. Фільм побував у багатьох містах України та світу. Я приїхала з Канади декілька днів тому, цей фільм ми показували в канадському парламенті. Після показу, йому аплодували стоячи і міністри, і аташе, і депутати. Вони просто дякували дівчатам за те, що ті готові віддавати своє життя за Україну», – розповіла організаторка заходу в Чернівцях Антоніна Кумка.

На презентацію фільму окрім небайдужих чернівчан завітали представники міської влади та демобілізовані військові.

«Фільм надзвичайно вразив тим, що показує дуже прості на перший погляд речі у новому світлі. Звісно, всі знають, що зараз війна, але, на жаль, більшість сприймає її як щось дуже далеке, те, до чого ти не маєш жодного стосунку. Така позиція губить українську націю», – розповіла громадська активістка пані Інна.

«У мирному житті ці жінки були журналістками, вчительками, економістками, а там – усі рівні, усі однакові. Зараз у залі зібралося дуже багато діток, і це тішить. Подібні кіноісторії варто показувати якомога частіше, аби люди не забували, що за тисячу кілометрів, там, на Сході, існує взагалі інше життя, інша реальність. Варто пам’ятати, що саме від таких героїв залежить наше майбутнє та доля України».

Організатори показу закликали чернівчан бути небайдужими та відвідувати подібні презентації фільмів якомога частіше.

Анна Колісник

Фото Юлії Драган

 

 

Коментарі