Інтерв'ю, Новини, Репортаж

Знають в обличчя усіх злочинців. Непомітний підрозділ обласної поліції, який все про всіх знає

«Вираховують» злочинців за допомогою комп’ютера. Про відкриті дані, які за Союзу були під грифом «таємно» та людей, які працюють з інформацією.  

Фото надане УІАП

Картотека засуджених на території області налічує понад 150 тисяч осіб.

– Ви бачите цих людей щодня? – запитую у працівників управління інформаційно-аналітичної підтримки ГУНП у Чернівецькій області.

– Ні, тільки на екрані монітору. Не надто приємні емоції викликають ці фото, але така наша робота.

Цьому підрозділу доступна уся інформація щодо правопорушень, скоєних на території області (знають усе про всіх злочинців), але за розголошення службової інформації настає відповідальність за корупційне правопорушення.

Більшість із нас знає про поліцію те, що це патрульні або ж поліцейські, які шукають зловмисників, розслідують злочини тощо. Насправді у структурі поліції (раніше міліції) є чимало підрозділів, які виконують важливу функцію, але залишаються непомітними для загалу. Це не обов’язково люди у поліцейському однострої, це також і державні службовці, і працівники з обслуговування державних органів. Один із таких підрозділів — управління інформаційно-аналітичної підтримки Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області (далі – ГУНП), яке опрацьовує інформацію, що виникає у процесі службової діяльності всіх служб та територіальних підрозділів ГУНП, а також впроваджує сучасні ІТ-технології. Їхня зброя – інформація. І це той випадок, коли такий вислів не просто слова.

 

Чим займається цей підрозділ ГУНП, чому так важлива його робота та хто люди, які працюють цілодобово й без вихідних, говоримо із начальником управління інформаційно-аналітичної підтримки ГУНП, полковником поліції Василем Гояном та його заступниками – начальниками відділів Юрієм Ковтуном та Володимиром Мельником.

– Своєчасність інформації – це наша перевага, – каже Василь Гоян, проводячи мене коридорами управління до свого кабінету.

За 25 років моєї служби Ви – перший журналіст у нас, – каже Юрій Ковтун, – який працює в управлінні з березня 1993 року. – Бо ще у 80-90-ті роки більшість локацій управління, воно тоді називалося Інформаційним Центром, були режимними, потрапити туди могли виключно працівники, що працювали у них.  Навіть статистика зареєстрованих убивств та крадіжок була під грифом «таємно».

До речі, Юрій Ковтун та Василь Гоян – «старожили» служби Ю. Ковтун працює в управлінні з 1993 року, В. Гоян – з 1998 року. А значний вклад у розвиток служби внесли Сандуляк Іван Тодорович, Мотовилін Ігор Вікторович, Гуцул Віктор Петрович та Сторожук Іван Іванович. 

«Запропонували Юрію Васильовичу повернутися на службу після виходу на пенсію. У грудні 2014 року підполковник міліції Юрій Ковтун за вислугою років пішов на пенсію, а через чотири місяці таки повернувся до нас після конкурсу у статусі державного службовця», – зазначив Василь Гоян.

Про службу

Створені у 70-х роках минулого століття, інформаційні служби МВС України не тільки зберегли та примножили досвід ведення «картково-паперових» обліків правопорушень, осіб, що притягалися до кримінальної чи адміністративної відповідальності, об’єктів злочинних посягань, але й створили цілу сферу інформаційних послуг, які надаються, насамперед, підрозділам поліції, правоохоронним органам держави, судам, громадянам, адвокатам, державним та громадським установам, організаціям тощо.

Нещодавно тут відсвяткували 47 річницю роботи.

«Працівники служби, які працюють як у Чернівцях, так і у кожному районному центрі, опрацьовують та надають статистичну, оперативно-розшукову та персонально-довідкову інформацію. Інформацію надають після отримання відповідного запиту або за власною ініціативою у разі, коли за результатами аналізу криміногенної ситуації отримано інформацію, корисну для розкриття того чи іншого злочину. Наша інформація є необхідною для працівників карного розшуку, слідства, превентивної діяльності, судів, прокуратур, СБУ та інших правоохоронних органів. У нас є всі обліки: осіб криміногенних категорій та кримінальних проваджень, адміністративних правопорушень та викрадених речей. Усе чим займається поліція, зводиться до нас. У нас містяться відомості про осіб, причетних до правопорушень у якості підозрюваних, слідство щодо яких перебуває у провадженні поліції краю, а також засуджених за вчинення кримінальних правопорушень», – розповідає Василь Гоян.

Також управління веде облік транспортних засобів, які оголошені у розшук державною виконавчою службою. Та це лише частина нашої роботи, – зазначають мої співрозмовники. Друга частина полягає у кропіткий роботі з методичної підтримки користувачів Інтегрованої інформаційно-пошукової системи та Інформаційного порталу Національної поліції, загальна кількість яких по області вже перевищує 1200. У кожного можуть виникнути питання, кожен має дотримуватись законодавства щодо захисту персональних даних та не розголошувати службову інформацію, використовувати її за призначенням. А відповіді на запитання повинні знати наші працівники, забезпечуючи цілодобову інформаційну підтримку практичних працівників поліції, – додає Володимир Мельник.

Наразі управління складається з п’яти відділів:

  • оперативного інформування;
  • методичного та інформаційно-технічного забезпечення, супроводження та розвитку інформаційних систем і баз даних;
  • оперативних обліків та супроводження Інтегрованої інформаційно-пошукової системи;
  • моніторингу та звітності поліцейської діяльності;
  • спеціальних перевірок, надання інформаційних послуг, персонально-довідкового та дактилоскопічного обліків.

«Наша служба забезпечує взаємодію ГУНП з державними інформаційними ресурсами, зокрема, Реєстрами Міністерства юстиції України, а також з ресурсами, з відкритих джерелах мережі Інтернет. З 2004 року тут надавали громадянам довідки про наявність/відсутність судимості. Але з 1 лютого 2017 року цим займаються територіальні сервісні центри МВС, що дозволило краще зосередитися на основній роботі, – зазначає Юрій Ковтун.

Інформація зберігалася на папері

Юрій Ковтун не застав у ГУНП в Чернівецькій області часів, коли інформацію зберігали лише на папері. Заснування обчислювального центру в складі Інформаційного Центру УВС Чернівецької області у березні 1974 року дало старт сучасній службі інформаційно-аналітичної підтримки. Україна ще на початку 70-х років минулого століття була серед лідерів у використанні перших ЕОМ у правоохоронній діяльності МВС, і досі залишається на передових позиціях за фаховим рівнем її спеціалістів та складністю завдань, які вони вирішують.

«1993 року, коли я прийшов на роботу в управління, не застав ґрат на вікнах більшості кабінетів. Наразі працюємо більш відкрито. Ми надаємо відповіді на запити різних установ, громадян щодо стану злочинності у місті та в області. Хоча ще два з половиною десятиліття тому практично усе було під грифом таємно», –  каже Юрій Ковтун.

Нині усі відділи підрозділу комп’ютеризовані. Тут розміщений величезний серверний комплекс, який забезпечує безперебійну роботу усього ГУНП у Чернівецькій області.

Юрій Ковтун пам’ятає, як у 1990-роках уся інформація зберігалася на машинних носіях. Інформація дублювалася, а щоб унеможливити доступ до носіїв, була відповідна охорона. Наразі в управлінні під охороною лише дані, які стосуються державної таємниці та службової інформації.

 

Головне завдання підрозділу – інформаційна підтримка

 – У перспективі ми будемо більше розвиватися як ІТ-підрозділ, продовжуючи опрацьовувати дані, корисні для громадян. Якщо власник транспортного засобу приносить нам постанову державної виконавчої служби про припинення розшуку у зв’язку із сплатою боргу, ми перевіряємо дані та упродовж доби знімаємо машину з розшуку, – каже Юрій Ковтун.

«Головне завдання – бути непомітними. Якщо ми помітні — це  якийсь збій. Наше завдання, щоб працювало програмне забезпечення, яке ми встановлюємо на робочі місця поліцейських, безперебійно працювали планшетні комп’ютери, був доступ до інформаційних баз даних, щоб негайно надавати якісну інформацію на будь-який запит», – зазначив Василь Гоян.

Працівники служби це – програмісти, розробники програмного забезпечення; системні адміністратори, спеціалісти з оброблення та аналізу даних. Серед завдань служби – і  коректна робота серверної техніки регіонального рівня та своєчасне оброблення інформації.

«Ми не поширюємо інформацію наших обліків, оскільки це суворо заборонено законом. Інформація знищується по закінченню термінів зберігання після засудження порушника. Водночас, у нас на обліку є нерозкриті злочини з 1960-х років. Інформація зберігається безстроково до розкриття злочину, після чого вже починається відлік часу зберігання. Після набуття чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом 2012 року усі відомості про кримінальні правопорушення заносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тобто ця інформація є автоматизованою упродовж 24 годин. Держателем Реєстру є Генеральна прокуратура України. Ми лише користувачі, однак використовуємо Реєстр для недопущення розбіжностей із власними обліками, Держателем яких є МВС та Національна поліція України», – розповідає Василь Гоян.

 

«У кабінеті стояв гул від машини»

На стіні, біля кабінету керівника управління інформаційно-аналітичної підтримки ГУНП — галерея колишніх керівників служби.

«Перший спецвідділ було реорганізовано в Інформаційний центр при УВС, що на вулиці Головній, 24. Того ж року у складі інформаційного підрозділу з’явився обчислювальний центр», – каже Юрій Ковтун.

Після кількох реорганізацій Інформаційний Центр з 1993 року стає Інформаційним Бюро, а згодом – Управлінням оперативної інформації. У жовтні 2017 року його реорганізують в Управління інформаційно-аналітичної підтримки ГУНП.

– Тут був великий машинний зал, на пів стіни були здоровенні комплекси в складі ЕОМ СМ-4. Завжди сильний шум, коли друкували. Гуркотіло так, що здавалося, ніби за стіною стріляють з пістолета. У куточку – місце чергового інженера, – розповідає історію роботи служби Юрій Ковтун.

– Сьогодні тут опрацьовують інформацію, зокрема фотографічні зображення, дактилоскопічні карти, готують документи на виготовлення електронних цифрових підписів, виконують пошукові заходи за допомогою сучасної техніки.

За роботою серверної кімнати ведеться цілодобовий нагляд. Працює система охолодження, підтримується відповідний температурний режим. Адже сервер забезпечує одночасну роботу усіх служб ГУНП.

 

За номером зброї ідентифікували особу

Зареєстрований номер зброї іноді може прискорити пошуки інформації та навіть встановити особу. Кілька років тому був випадок, коли біля цегельного заводу у Чернівцях знайшли тіло чоловіка без документів. Поруч був лише газовий пістолет. За номером зброї черговий управління допоміг встановити особу власника, а згодом зясували, що ця особа вчинила самогубство.

«У нас цілодобово здійснюється обробка інформації. Запити опрацьовуємо незалежно від дня тижня та часу доби», – каже Юрій Ковтун.

Поліція може знайти та повернути зброю власникам, якщо вона зареєстрована.

«Нещодавно два стволи повернули власникам у ході операції, які були викрадені у Сторожинці та Глибоці. Наші співробітники перевірили їх по базі розшукуваної зброї. Розшукові обліки – це одна з пріоритетних задач, яку вирішує наш підрозділ», – зазначив Юрій Ковтун.

Фото надане УІАП

 

Облік правопорушників від моменту підозри до засудження.

Відділ моніторингу та звітності поліцейської діяльності: стоси папок із документами, хоча зрозуміло, що це дублікати, база розміщена на електронних носіях.

Тут відбувається опрацювання відомостей про різні типи правопорушень — від адміністративних до кримінальних. Ведеться окремий облік осіб, які скоїли  корупційні правопорушення.

«Ми супроводжуємо обліки громадян від моменту повідомлення про підозру у скоєнні злочину до моменту засудження, або ж виправдання. У випадку виправдання особа знімається з обліку», – каже начальник відділу спеціальних перевірок, надання інформаційних послуг, персонально-довідкового та дактилоскопічного обліків Альона Пендещук.До речі, у цих папках міститься інформація щодо усіх корупційних правопорушень, які вчинено на території Чернівецької області.

 

Встановлюють особи злочинців за допомогою комп’ютера

Картотека засуджених – це пережиток минулого, але ще кілька десятиліть тому інформація про цю категорію людей містилася саме у такій формі. У картотеці були відбитки пальців та інші дані.

«Нині уся інформація, а також відбитки пальців зберігається в електронному вигляді. Інформація дублюється на зовнішній носій, сканується та потрапляє до центральних обліків МВС України», – розповідає Юрій Ковтун.

Завдяки відбиткам пальців працівники поліції можуть дізнатися про людину багато.

Працівник УІАП ГУНП старший лейтенант поліції Оксана Мандзюк за допомогою дактилоскопічної карти затриманого та перевірки її через програму «Дакто-2000» встановила особу жигала, який представлявся своїм несправжнім іменем та втирався у довіру чернівчанок, а потім в’язав і грабував своїх жертв.

Коли грабіжника затримали, він не мав документів, і представився вихідцем з Дагестану Російської Федерації.

З’ясувалося, що  чоловік раніше притягувався до кримінальної відповідальності. Він перебував у розшуку в іншій області. Порушник понесе покарання за всі злочини», –  зазначила Оксана Мандзюк.

«Виявилось, що він є уродженцем Азербайджану, перебував в Україні за фальшивими документами, є підозрюваним за скоєння тяжких злочинів на території ряду східних областей України», – зазначив Юрій Ковтун.

 

З 89 камер інформація надходить онлайн на київський сервер

Це Головний спеціаліст УІАП Василь Симак, провідний розробник програмного забезпечення, «мозок» нашого підрозділу, – представляє фахівця Юрій Ковтун. Упродовж двох місяців у тісній співпраці з іншим підрозділом ГУНП Василь Михайлович створив програму, яка дозволяє в онлайн-режимі цілодобово надсилати інформацію з камер спостереження ГУНП до Інформаційного порталу Національної поліції. Наша область є серед лідерів у цьому напрямку. Одночасно у межах області з 89 камер надходить інформація на сервер у  тестовому режимі. Після розробки та затвердження нормативного документу ця інформація буде доступною для використання всіма підрозділами Національної поліції. Василем Симаком у 2017 році розроблено інформаційну підсистему «Службовий автотранспорт», якою користуються нині всі підрозділи Національної поліції нашої держави.

Головний спеціаліст Яна Ковтун цього року розробила інтерактивну карту області, що демонструє рівні злочинності, стан розкриття злочинів по районах за обраними користувачем критеріями, змінюючи колір у межах районів області та міста Чернівці.

«Попереду – багато роботи. Треба пропонувати нові ідеї та знаходити інноваційні рішення, без яких неможливі сучасні інформаційні технології. Сподіваюся, що спільними зусиллями, за підтримки органів місцевого самоврядування та громадськості нам вдасться втримати передові позиції, на яких перебуває нині служба інформаційно-аналітичної підтримки ГУНП у Чернівецькій області», – резюмує її керівник Василь Гоян.

Ольга Максимюк

Фото Марія Ємельянова

 

Коментарі