Новини

Центр юних техніків носитиме ім’я Леоніда Каденюка

Центр юних техніків є комунальною, бюджетною, неприбутковою установою, заснованою на власності територіальної громади Чернівців.

0372.ua

На черговій сесії ухвалили рішення змінити найменування міського клубу юних техніків «Кварц» на Чернівецький центр юних техніків та присвоїти йому ім’я Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Також затвердили новий статут закладу. Центр юних техніків є комунальною, бюджетною, неприбутковою установою, заснованою на власності територіальної громади Чернівців, яка повністю утримується за рахунок коштів міського бюджету.

Це профільний позашкільний навчальний заклад з науково-технічним напрямом діяльності. На його базі працюють гуртки: спортивно-технічного профілю; предметно-технічного профілю; науково-технічного профілю; інформаційно-технічного профілю та художньо-технічного профілю. У 2017/2018 навчальному році в 41 гуртку клубу займаються науково-технічною творчістю 403 вихованці.

Довідка.

Леонід Каденюк здійснив політ у Космос на «Space Shuttle»-«Columbia» для виконання місії STS-87 (19.11.1997-5.12.1997) у складі міжнародного екіпажу. Після цього він неодноразово відвідував клуб, зустрічався з його вихованцями та педагогами, постійно цікавився досягненнями гуртківців, підтримував та щиро радів їх перемогам. Під час однієї з зустрічей виникла ідея створити у Чернівцях музей авіації незалежної України. Рішенням Виконавчого комітету Чернівецької міської ради від 01.06.1999 року № 389/12 при КЮТ було створено музей авіації та космонавтики. У 2001 році при міському клубі юних техніків «Кварц» був відкритий Міський центр Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я» (УМАКО «Сузір’я»), головою якого став рідний брат космонавта – Володимир Каденюк. Починаючи з цієї дати організовують та проводять різноманітні заходи міського, обласного та всеукраїнського рівнів з космічної тематики. З 2001 року вихованці КЮТ, «Сузір’я» стають призерами та переможцями Всеукраїнських конкурсах «Мирний космос», Космічні фантазії», конкурсі наукових робіт Міжнародної (а згодом Всеукраїнської учнівської конференції «Зоряний шлях», тощо. Усі ці заходи проходили за участю льотчика-космонавта Леоніда Каденюка, – повідомили у прес-службі міської ради.

У 2011 році на честь святкування 100-річного ювілею видатного конструктора ракетно-космічної техніки М.К.Янгеля, в музеї авіації та космонавтики відбулося відкриття нової виставкової зали «Україна – космічна держава». У залі представлені досягнення України в освоєнні Космосу, починаючи з початку космічної ери до наших днів. Протягом 2016/2017р.р. Леонід Каденюк неодноразово бував у закладі, цікавився науковою діяльністю гуртківців, дарував сувеніри для нагородження переможців та призерів заходів аерокосмічного спрямування.

 

 

Коментарі