Новини

Учні Чернівецької МАН на виставці-конкурсі в Туреччині посіли призові місця

У конкурсі взяли участь 500 учасників із 23 країн світу.


З 4 по 10 червня в місті Ізмір (Туреччина) проходила науково-освітня виставка-конкурс у галузі технічних наук та енергетики OKSEF (OĞUZHAN ÖZKAYA EDUCATION SCIENCE ENERGY ENGINEERING FAIR), повідомляє Мала академія наук України

500 учасників із 23 країн світу взяли участь у конкурсі з проектами в шести секціях (фізика, хімія, біологія, інженерія та енергетика, комп’ютерні науки і математика, робототехніка). Україну на цьому міжнародному заході представляли учні Малої академії наук із Чернівців Тарас Кузик і Максим Ліщинський.

На OKSEF Тарас Кузик посів друге місце й отримав «срібло». Він захищав роботу в секції фізики.

«Моя робота стосується впливу поверхневого натягу на плаваючі жорсткі тіла», – розповів хлопець про нові способи розділення матеріалів завдяки різній поведінці на поверхні води.

Результати досліджень Тараса можна використовувати і на практиці: під час обробки мінералів, очищенні стічних вод тощо.

Максим Ліщинський представляв свою роботу в секції інженерії та енергетики і посів третє місце. Молодий науковець знайшов спосіб здешевити сонячні концентратори за рахунок спрощення будови конструкції.

«Я сконструював дешевий сонячний концентратор, завдяки якому можна замінити всю площу покриття генератора іншим приладом. Ідея не нова, але я запропонував, як вигідніше її застосувати. Мій сонячний концентратор корисний навіть у наших широтах», – наголосив Максим.

Захід відкривав президент MILSET Роберто Хідальго, який був присутній всі дні на конкурсі і навіть прочитав мотиваційну лекцію для його учасників. За словами директора OKSEF Уміт Карадемір, яка доклала значних зусиль до організації конкурсу, цей факт свідчить про високий рівень проведення заходу.

«Хоча конкурс відбувався вперше, організаторам вдалося провести його так, щоб кожен залишився задоволеним. Діти вражені як екскурсійною, так і культурною програмою. Особливі успіхи МАНівці показали у володінні мовами. Під час презентації команди наші заспівали п’ять пісень, зокрема на івриті, польською, румунською та українською. А також вільно говорили англійською. І це сприяло невимушеному спілкуванню і можливостям подружитися з якомога більшою кількістю однолітків з різних країн світу».

Зокрема, обмінятися науковим та культурним досвідом у дружній атмосфері, – зазначив керівник групи, координатор проектів НЦ «МАНУ» Віталій Лісовий.

 

 

Коментарі