Новини, Репортаж

Прорватися до столиці. Як у Чернівцях проходив кастинг акторів на фільм про Іловайськ

У Чернівецькому драмтеатрі відбувся кастинг на роль акторів першого та другого планів для фільму про Іловайськ.

У фойє третього поверху театру панує напружена атмосфера. Молоді люди тримають у руках аркуші паперу та намагаються швидко вивчити свої ролі зі сценарію.  Адже за декілька хвилин декотрим із них вперше в житті доведеться демонструвати свої акторські здібності.

Серед молодих акторів і я, також вирішила перевірити, як відбуваються кінопроби у Чернівцях.

Доброго дня, я на кастинг.

Ну, тут моделей не набирають, але проходьте, заповнюйте анкету.

В анкеті потрібно вказати, чи є акторський або театральний досвід та іншу контактну інформацію.

Я усім роздав текст? – перепитує  хлопець зі знімальної групи.

Візміть свої слова, ви будете Альоною, – зазначає він.

Я заповнюю анкету та намагаюся з’ясувати, хто ці люди, які прийшли на кастинг.

А ви на таких заходах вперше? – запитую хлопця, який очікує на свій вихід.

Так, вирішив спробувати, хочу прорватися до столиці, може і пощастить.  Але тут є і актори з нашого драмтеатру, вони з досвідом, тому трохи  переживаю, – каже він.

До нашої розмови долучається ще одна учасниця кастингу. 

«Я працюю в ляльковому театрі, але акторського досвіду немає, тому теж трохи нервую перед виступом», – говорить жінка.

У фойє з’являться старенька бабуся, вона теж прийшла на кастинг. Жінка самостійно не може заповнити анкету, тому їй допомагає актор з драмтеатру. 

Номер 17,  – гукають у фойє.

– Це твій, успіхів! – каже мені незнайомець.

На імпровізованій знімальній сцені кастинг-менеджер фотографує кожного учасника та записує відеовізитку для режисера, який потім у Києві переглядатиме відео та обиратиме акторів на зйомки.

–  Ставайте на чорний хрестик та розповідайте про себе, – каже хлопець.

 Під час розмови запитую, чому знімальна група вирішила приїхати саме до Чернівців, чи зніматимуть стрічку у нашому місті та чим особливий з-поміж інших цей фільм на тему війни. Кастинг-менеджер проекту Даніїл Заречинський відзначає мою допитливість та відповідає на запитання.

–  Фільм має назву «Іловайська історія».  Та це наразі тільки робоча назва, точної ще немає. Стрічка українського виробництва, продакшн-студії «Світлофор». Режисером фільму є Іван Тимченко. У нас проходить тур містами України: ми побували у Харкові,  Чернівцях, потім їдемо до Івано-Франківська. Зйомки фільму заплановані на серпнень-вересень. Орієнтовно навесні 2019 року фільм вийде в прокат, – розповідає він.

– У Чернівцях шукаємо різнопланових акторів.  Зйомки відбуватимуться у Києві, сцен з локацією у вашому місті немає. Фільм показуватиме не так війну,  як людські взаємовідносини під час облоги та ізоляції людей в конкретному приміщенні.

Далі кастинг-менеджер запитує про наявність акторського чи театрального досвіду, рівень володіння російською мовою, освіту. Відтак знімаємо мою першу в житті акторську сцену. З першої проби вдалого кадру не виходить.

Вимовляйте фрази голосніше, бо режисер вам не повірить. Уявіть собі:  війна, триває бій, всюди поранені і ви кличете на допомогу. Давайте ще раз спробуємо, – допомагає мені Даніїл.

Давайте, – зітхаю я і вже думаю здатися – розповісти, що ніяка я не актриса, а журналістка, яка прийшла написати історію про те, як шукають таланти у Чернівцях. Проте імпровізація триває. Я дослухаюся до порад, ми перезнімаємо п’ять дублів. Нарешті Даніїл каже, що цього достатньо, є з чого вибрати, аби показати кадри головному режисеру в Києві.

А ви мені зателефонуєте? – насамкінець перепитую я. 

– Якщо затвердять, обов’язково, – запевняє хлопець зі знімальної групи.

Христина Тимофійчук

 

Коментарі