Новини

Охочих працювати у селі зараховуватимуть на бюджет першочергово

Пріоритет матимуть вступники в медичні та педагогічні виші.

np.org.ua

З 1 січня 2019 року в медичні й педагогічні вузи першочергово зараховуватимуть абітурієнтів, які погодяться відпрацювати у селі щонайменше три роки. Таке рішення прийняв Кабінет міністрів України. Документ набере чинності 1 січня 2019 року й діятиме починаючи зі вступної кампанії 2019-го.

За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, це дозволить покращити рівень надання освітніх та медичних послуг в селах, залучити туди більше молоді.

«Прогнозовану потребу в фахівцях з вищою медичною чи педагогічною освітою в певній місцевості визначатимуть виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Щороку до 1 лютого вони подаватимуть відповідний список до ОДА, де до 1 березня оголошуватимуть конкурс на укладення угод на відпрацювання. Під час його проведення перевага надаватиметься жителям тих населених пунктів, де розташований роботодавець (або найближчих до них)», – повідомляє офіційний сайт міністерства освіти і науки України.

Угоди з переможцями підписуватимуть до 30 травня. У підсумку вступники отримують право на першочергове зарахування, а роботодавець – гарантію наявності фахівця за визначеною спеціальністю (спеціалізацією) та рівнем вищої освіти.

Після закінчення навчання випускник повинен буде протягом місяця прибути до місця відпрацювання, укласти трудовий договір та почати роботу. Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови угоди, він буде відшкодувати кошти, витрачені вишем на його підготовку.

 

 

Коментарі