Новини

Мозок любить нове. Як офісним працівникам бути ефективними влітку

Психологиня Євгенія Ландяк розповідає про те, як зробити літо яскравим, навіть, якщо ви працюєте в чотирьох стінах.

Улітку дуже хочеться якомога більше відпочивати. Але, що робити, коли окрім 2-3-тижневої відпустки у вас більше немає змоги отримати тривалий відпочинок. «А як же вихідні?»  — подумає дехто з вас. Та навіть, якщо ви їх і дочекаєтеся, то промайнуть вони зі швидкістю вітру.

Тож, якщо для вас літо – це пора, коли ви часто ловите себе на думці: «Ну чому я зараз сиджу у спекотному офісі, у 4 стінах, а не гуляю вулицею, не засмагаю на пляжі з друзями/на природі/ на шашличку?». Тоді наступні поради повинні стати вашими звичками, відтак літо вашої мрії, майже у вас в кишені. Точніше у кожному вашому дні, а згодом на фото та в спогадах.

  • Оновіть маршрут

Якщо ви їздите на роботу транспортом, спробуйте пройтись. Ні, я не кажу йти пішки 2 години, та якщо ви сядете на транспорт, або зійдете з нього на 1-2 зупинки раніше – у вас буде 10-30 хвилин рухової активності. За що ваш організм віддячить вам гарним фізичним станом та настроєм. Якщо ж ви пішохід – змініть маршрут, більше того – змінюйте його щодня, або щотижня.

Наш мозок любить нове, тому що тоді у нього є нові завдання – запам’ятати все, що було навколо, помітити нове. А якщо мозок задоволений – ви будете теж. Якщо ви водій, почніть іноді виходити із своєї залізної, безпечної карети/шатла/машки/кралі, не знаю, як ви називаєте свою автівку. По-перше, так ви виходите із зони комфорту, а як казали гуру з розвитку – чудеса можливі саме поза цією зоною. А чудес вам хочеться, визнайте. Влітку особливо.

  • Напишіть список, що б зробило ваше літо незабутнім, і дійте

Дарма скаржитись на несправедливість життя, 8-годинний робочий графік, якщо ЦЕ НІЧОГО НЕ ЗМІНИТЬ. Змінюйтеся самі. Змінюйте звичну поведінку. От хоча б для різноманіття запишіть, що б зробило ваше літо чарівним. Я серйозно. Беріть листок/відкривайте нотатки на телефоні, або ноутбуці і пишіть. Щодня/щотижня робіть щось із цього. Чого вам хочеться? По дорозі на роботу з’їсти смачну випічку – зробіть це! Після роботи піти в кіно? Хочеться бути святково одягненим і свіжим після роботи? Візьміть змінний з собою. Ви давно в шлюбі і тільки згадуєте ті роки, коли все було… Ох як було. Влаштуйте побачення. Як 10/20/30 років тому. Все у ваших руках.

  • Пийте більше коктейлів

Ні, безалкогольних. Хіба атмосфера на роботі не зміниться, якщо ви принесете з собою термос з льодом, з якого собі у стакан з трубочкою наливатимете мохіто чи лимонад, або молочний коктейль. Корисно, інтригуюче для колег і весело.

  • Додайте літа у свій образ

Багато людей, коли хочуть свята – одягають щось святкове, романтики – роблять такий макіяж, легкості  – одягають легкі речі. Робіть це частіше і ви. Звісно, існують дрес-коди, обмеження і так далі, та я впевнена у межах будь-яких рамок можна себе проявити.

Ви вже зараз уявіть себе в шортах, сукні, у сандалях – вже літо захоплює зсередини, правда?

  • Більше малюйте

Спокійно. Це не пропозиція піти на курси малювання, чи у художній салон за пензлями. Хоча, звісно, ви можете, якщо хочете. Та я про те, що насправді у себе в голові ви можете малювати що завгодно. Звісно, це не змінить вашої реальності, тут, і зараз, та це змінить ваш стан. Зараз поясню. Коли у вас хороший настрій і ви з ним йдете в світ – все от якось на цій хвилі зазвичай і продовжується, правда? Так от, якщо ви уявите, наприклад, свого боса в купальному костюмі, в ластах і в масці для плавання, подумки розмалюєте стіни на роботі в море, океан, а може джунглі. Або ж якщо ви уявите, що замість маршрутки ви зараз в літаку і те, що так сильно трясе – це турбулентність, а не наші дороги, тоді ваше обличчя не зможе стримати усмішку.

У вас зміниться настрій, а за ним і думки, якщо вони були негативні, слідом підуть дії, а можливо, і діяльність загалом. Якщо ви вмітимете розмалювати ваш внутрішній світ у яскраві кольори, то окрім вашого літа, ваше життя може раптом або поступово перефарбуватись в інші кольори.

Бонус для щасливчиків:

  • Працюйте в незвичних для вас досі місцях

Якщо все, що вам потрібно для роботи – це ноутбук та інтеренет, або документи, які можна виносити з роботи, блокнот, телефон – спробуйте нові місця.

Кав’ярні, ресторани, бари, бібліотеки, сквери, парки, громадські простори – так, це теж можливо, якщо у вас на телефоні є інтернет і ваш смартфон має таку можливість роздавати інтеренет – hotspot. Звісно, можуть виникати певні обмеження, але хто сказав, що це привід не дати новизні шанс? Дозвольте вашій фантазії вас здивувати, а всесвіту, що насправді повний можливостей здіснити ваші задуми і поєднати приємне з корисним.

Залучіть до цієї ідеї знайомих. Пробуючи щось нове, ми, іноді маємо сумніви, страхи та упередження. Та погодьтесь, почуваєш себе впевненіше, коли хтось тримає за руку і робить щось нове і моторошне, разом з тобою. А потім виявляється, що воно було таким тільки у твоїй голові.

Додавайте у своє літо більше нових звичок, людей, думок і мрій, тоді все життя у вас буде, як це літо.

 

Ярослава Дерев’янко

Психологиня Євгенія Ландяк

Коментарі