Новини

Хто та чому зірвав фестиваль (не)Рівності у Чернівцях

Організаторки фестивалю обіцяють все ж провести захід.

19 травня у Чернівцях, у медіа-центрі «Bell Vue»,  мав відбутися фестиваль Рівності. Проте зранку організаторки заходу виявили, що вхідний замок на дверях медіа-центру зламали.  Після чого до приміщення прийшла група людей. Активісти почали виступати проти проведення фестивалю.

Як стверджує одна із організаторок фестивалю Світлана Малишева, поліція допустила до місця проведення представників ультраправих організацій. За її словами, усі вони навмисне прибули із Києва для того, щоб блокувати проведення фестивалю.

Згодом надійшло повідомлення про замінування локації, відтак організаторок евакуювали із місця події.

«У під’їзді розпилили газ, і кинули молоток. Такий хід подій продемонстрував, що ультраправі організації встановили в Україні свій порядок і тепер диктують його правоохоронним органам», — пише на своїй сторінці у Facebook Світлана Малишева.

У коментарі медіа-платформі «Шпальта» командир 16-ої резервної сотні ДУК ПС Буковини Сергій Скальд повідомив, вони зібралися, аби зайти в приміщення, яке належить громаді.

«Нас там зустріли приватні охоронці і не впускали. Натомість, ми із ними переговорили і вони впустили п’ятьох людей, пізніше хтось зателефонував і повідомив, що простір заміновано. Ми не забороняли, а хотіли проконтролювати, бо в програмі було вказано показ фільму «Венера», за жанром це порнофільм, якщо я не помиляюся, там є пропаганда збочення. Зрештою, ми не боремося із людьми, які «хворі» на нетрадиційну сексуальну орієнтацію, ми боремося із рекламою збочення», — розповів він.

Також на фестиваль Рівності прийшли священики УПЦ, УПЦ КП та інших конфесій, щоб висловити свою позицію з точки зору релігії. Як зазначає магістр богослов’я, ієрей, клірик храму святої Преподобної Параскеви Сербської Володимир Григорович, церква проти гріха Содома.

«Взагалі, Чернівці – це християнське місто, і всі мали б вийти проти цього», — говорить отець Володимир.

Попри все, організаторки фестивалю Рівності стверджують, що захід все ж буде. Про час та місце проведення фестивалю повідомлять згодом.

Своєю чергою, представники поліції зазначають, їхнім основним завданням була охорона публічної безпеки та дотримання порядку згідно із ЗУ «Про національну поліцію».  Постраждалих не було, прокоментували у прес-службі Патрульної поліції у Чернівецькій області.

Ярослава Дерев’янко

Фото: Антоніна Вишневська

Коментарі