Репортаж

«Це свято ідентифікує нас як націю»: На Буковині відбувся захід Купала FEST

Фестиваль присвятили святкуванню давньої української традиції – святу Івана Купала.

«Це свято ідентифікує нас як націю»: На Буковині відбувся захід Купала FESTУ Чернівцях відбувся захід Купала FEST, на якому провели етно майстер-класи, дефіле у вишиванках та благодійну лотерею за донат на ЗСУ. Живу музику на події грали гурт VELVET, колективи «Топорівчанка» й PREKASKA та DJ GIA.

Фестиваль присвятили святкуванню давньої української традиції – святу Івана Купала. Ініціатором став LBC – Жіночий бізнес-клуб.

На Купала Фесті етноблогерка та культурна діячка Анастасія Свідерська провела лекцію «Етно в сучасних реаліях». Вона розповідала про те, які бувають різновиди традиційних українських сорочок та прикрас і як їх поєднують із сучасними образами.

«Це свято ідентифікує нас як націю»: На Буковині відбувся захід Купала FEST

На фото Анастасія Свідерська

«Людям дуже подобаються прикраси з бісером. Зараз вони дуже популярні. Є на різний смак та бюджет. Їх можна зробити навіть самому», – розповідає Анастасія Свідерська.

За словами етноблогерки, такі прикраси, як силянки та гердани, класно пасують до сучасного образу. Оздоблення з монет та Дукачі також можуть бути чудовим поєднанням.

«Бісерна оздоба більше на повсякдень. Дукач – прикраса про розкіш, яка більше на вихід. Також носять традиційні хрести, які дуже пасують до золотих виробів та про вишуканість», – ділиться Анастасія. 

«Це свято ідентифікує нас як націю»: На Буковині відбувся захід Купала FEST

Вона каже, що свято Івана Купала – це про зв’язок із землею, колесо року (щорічний цикл свят, заведений у тієї частини європейських неоязичників, для яких властиве дотримання всіх фестивалів, – авт.) та обрядовість. Предки вклонялися сонцю й місяцю. Для них це було важливо. 

«Коли є розуміння, де закінчується одна пора та де починається інша, ми починаємо готуватись до неї. Це про визначеність. Ти знаєш, що колесо року настане. І це про те, де можна заземлитись в сучасних реаліях, де можна поринути в щось дуже приземлене, або навпаки, в щось високе. Тут можна знайти своє», – ділиться громадська діячка. 

За словами Анастасії, у святі Івана Купала можна побачити навіть певну користь. Хтось може знайти в цьому щось романтичне, наприклад, своє кохання. Хтось віднайде духовність. Це єднає українців.

На заході провели майстер-класи з гончарства, арту, плетіння віночків, шерсті та колосків у волосся. 

Організаторка майстер-класу «Art party» Ірина називає свій майстер-клас мобільним заходом, який вона може проводити на різних локаціях. Проте наразі планує відкривати студію і проводити такі заходи в одному місці.

«Це свято ідентифікує нас як націю»: На Буковині відбувся захід Купала FEST

На фото організаторка арт майстер-класу Ірина

«Сьогодні мене запросили навчати дітей і дорослих малювання. Малювати можна щось, що стосується свята: Івана Купала: папороть, мавки, або ж за бажанням щось своє» – розповідає Ірина.

За словами організаторки, важливо аби з українськими традиціями ознайомився кожен. 

Своєю чергою гончар Микола Чорний каже, що на фестивалі він займається виготовленням керамічного посуду. Зокрема в стилі косівської кераміки. Разом із ним займаються батьки, які працюють у Косівському інституті прикладного мистецтва.

«Це свято ідентифікує нас як націю»: На Буковині відбувся захід Купала FEST

На фото Микола Чорний

«Святкування Івана Купала ідентифікує нас як націю. Ці свята потрібно зберігати й передавати наступним поколінням», – ділиться Микола. 

На заході також відбувся показ вишиванок «Моя Україна», дизайнерки Марії Даскалюк. Вироби можна було не тільки орендувати, а й придбати.

Одним з лотів благодійної лотереї стали вироби дизайнерки. Це були весільні вишиванки. Виграш можна було отримати за донат розміром від 100 гривень на ЗСУ.

На кінець святкування на заході показали фільм «Довбуш», режисера Олеся Саніна.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі