Перша шпальта, Репортаж

Перші короткі метри та найдовший фільм в історії фестивалю: Миколайчук OPEN. День 6

Шостий день фестивалю глядацького кіно розпочався з понад чотиригодинного фільму «Окуповане місто» режисера Стіва Макквіна, а продовжився показами перших представників Національного короткометражного конкурсу. Детальніше про фестивальний четвер — у репортажі «Шпальти».

Перші короткі метри та найдовший фільм в історії фестивалю: Миколайчук OPEN. День 6

У рамках Миколайчук OPEN розпочалася національна короткометражна конкурсна програма. 27 претендентів на Залізного Миколайчука розділили на блоки за спільними темами та жанрами. Перші короткі метри показали 20 червня.

Ними стали шість фільмів, об’єднані у блок «Уроки історії». 

«Усі фільми сьогодні так чи інакше порушують теми української історичної пам’яті та нашої реальности», — розповідає генеральний продюсер фестивалю Олексій Гладушевський.

«La Tereur» — це фільм-триптих за поезією Дмитра Фальківського, якого радянська влада розстріляла 1934-го. При цьому поет упродовж років займався терором у більшовицькому підпіллі, а згодом в органах ЧК.

Перші короткі метри та найдовший фільм в історії фестивалю: Миколайчук OPEN. День 6

«Насправді, щоб зняти такий фільм, не потрібно великого бюджету. Збирали з подарунків на день народження, відкладали якось тощо. Загалом на “La Tereur” витратили десь 300 доларів», — зізнається режисер фільму Михайль Тальковський.  

«Захоплений дім» режисерки Анни Гончарової створений за мотивами твору Хуліо Кортасара та розповідає про сім’ю, домівку якої поступово захоплює невідома сила. У фільмі безліч горор-елементів, але при цьому він також наповнений багатьма алюзіями та метафорами, зокрема і до подій сьогодення.

Авторка торік також брала участь у Національному короткометражному конкурсі та навіть здобула спеціальну відзнаку.

«Щоб зняти цей фільм, я довго відкладала стипендію», — сміється режисерка Анна Гончарова. 

Події анімаційної стрічки «Хасторія: Страшна історія» розгортаються у Харкові. Вона створена ха допомогою експериментальної стоп-моушен анімації, чорно-білих замальовок та фігур.

Фольк-горор «STAY» Ірини Мордюшенко зняли українці у Великій Британії. Сюжет стрічки розповідає про молоду дівчинку, яка загубилася у лісі та шукає там порятунку у невеликій домівці.

Перші короткі метри та найдовший фільм в історії фестивалю: Миколайчук OPEN. День 6

Історична драма «Станчик: Королівський блазень» створена на основі відносин Польщі, Литви та московії у пізньому середньовіччі. Головним героєм фільму є королівський блазень, який намагається передати правителю термінове повідомлення.

«Slowly walkingm smoothly thinking» — документальна стрічка, яка порушує теми туги за рідним домом, героїзму та рідкісних моментів спокою у важкий час.

Наймасштабніша (буквально) стрічка фестивалю

Розпочався ж шостий день Миколайчук OPEN із показу фільму американського режисера Стіва Макквіна «Окуповане місто». Документальна картина розповідає про нацистську окупацію столиці Нідерландів Амстердама у роки Другої світової війни та життя міста у часи пандемії ковіду і протестів.

Документальна робота Макківна також поставила своєрідний рекорд на українському фестивалі — вона стала найдовшим фільмом за всі роки проведення Миколайчук OPEN.

Фільм є екранізацією книги «Атлас окупованого міста (Амстердам 1940-1945)» Б’янки Стіґтер, дружини Макквіна.

Кінокритик Юрій Самусенко після перегляду фільму розповідає, що, попри свій значний хронометраж, фільм не нудно дивитися:

«Це дуже розмірене кіно. У ньому повноцінно розкрита тема окупації, є багато паралелей між історією Амстердама та його сучасним життям», — розповідає Юрій.  

Перші короткі метри та найдовший фільм в історії фестивалю: Миколайчук OPEN. День 6

Український мюзикл та позаконкурсна анімація

Також у шостий день відбулися ще два кінопокази. У залі «Чернівці» глядачі змогли переглянути фільм «Трубач» Анатолія Матешка 2014 року. Український мюзикл показали у рамках ретроспективної секції.

Спільна робота індійських, французьких та німецьких фільммейкерів «Ширкоа: В оману не віримо» ж розповідає антиутопічну історію про повалення репресивного режиму.  У світі анімаційного фільму всі люди вимушені носити на головах паперові пакети, але призначення нового урядовця випадково стає рушійною силою змін. 

Завтра для відвідувачів Миколайчук OPEN продовжиться короткометражний конкурс та індустрійна секція. Зокрема, у її рамках відбудеться пітчинг ігрових коротких метрів спільно з продюсерською компанією AMO Pictures.

Коментарі