Репортаж

Більше ППО та децентралізація енергетичної системи: що просив Зеленський на конференції в Берліні й головні тези європейських політиків

Аналіз конференції та які результати візиту міських голів Чернівців і Хотина до Німеччини.

У Берліні відбулася конференція з відновлення України – Ukraine Recovery Conference – за участі президента України Володимира Зеленського та канцлера ФРН Олафа Шольца.

Захід зібрав понад тисячу політиків, дипломатів, представників муніципалітету та громадянського суспільства з різних країн.

Акцент зробили на залученості громадянського суспільства та ролі зв’язків між містами, громадами, муніципалітетами.

Так з Чернівців на конференцію прибув міський голова Роман Клічук та мер Хотина Андрій Дранчук.

Журналістка Шпальти взяла участь у конференції завдяки підтримці та співпраці Шпальти з Deutsche Welle Akademie й зібрала підсумки заходу в цьому матеріалі.

Децентралізація енергетичної системи

Так, Володимир Зеленський на конференції попросив про допомогу в децентралізації енергетичної системи країни (за допомогою генераторів, сонячних панелей і вітряків), а також про надання більшої кількості систем протиповітряної оборони. Канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив, що надасть українцям третю ракетну батарею Patriot.

Він зазначив, що наразі найбільша стратегічна перевага росії над Україною —  це перевага в небі. А саме, ракетні й бомбові удари, які допомагають російським військам просуватись на землі.

«ППО — це була б відповідь росії. Дякую, Олафе за ППО», – сказав Зеленський.

Також президент сказав, що Німеччина є одним із глобальних лідерів щодо допомоги з ППО. А Україна нині потребує щонайменше 7 систем «Patriot», щоб закрити додатково основні  міські агломерації.

Також Зеленський каже, що наразі знищено 9 гігаватів потужностей. Водночас пік споживання енергії в Україні минулої зими був 18 гігаватів. Отже, половини генерації тепер не існує. Якщо порівняти, то Берлін — це близько 2 гігавати потреби, Мюнхен – до 3 гігавати.

Президент акцентував на тому, що Україна має всю природну основу для сучасної енергетики, але без кредитування та інвестицій Євросоюзу не зможе це реалізувати. 

«Йдеться про високодоходні інвестиції для компаній ЄС, великий ринок для обладнання, кредитні програми для інституцій. Це створить новий енергетичний фундамент».

Зеленський попросив у Європи обладнання з їхніх зупинених електростанцій та пряму фінансову підтримку.

Також зазначив, високоефективна децентралізована маневрова газова генерація розв’яже питання дефіциту енергії сьогодні, а завтра буде переведена на водень і буде балансувати зелену енергетику. 

1,4 млрд євро нових інвестицій від європейських банків

Зеленський сказав, що Україна виконала все для фактичного відкриття переговорів про членство нашої держави в Євросоюзі. У червні мають затвердити переговорну рамку та розпочати перемовини.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у своїй промові сказав, що Німеччина буде підтримувати Україну так довго, скільки це буде потрібно. Наступні місяці Німеччина поставить в Україну ППО та танки «Леопард».

Шольц зауважив, що без приватного капіталу не обійтися. Для відновлення України потрібно залучати кошти бізнесу. 

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, оголосила про 1,4 мільярда євро нових інвестицій від європейських банків, а також про гарантії для банків, які готові надавати кредити українському бізнесу.

Також вона зазначила, що ЄС буде й надалі використовувати заморожені російські активи для допомоги Україні. 

Урсула каже, що Європейський союз вкладає гроші в генерацію струму в Україні. Також в Україну невдовзі поїдуть сонячні панелі.

Підписали угоду на новий проєкт фінансування водогону у Чернівцях

Директор Департаменту соціально-економічного розвитку та стратегічного планування Чернівецької міської ради Сергій Бостан розповів на Конференції журналістці Шпальти, що працювали з міським головою Чернівців Романом Клічуком над залученням інвестицій, просували інтереси міста.

Зокрема на форумі зустрілися з партнерами з німецького банку KfW та Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

Також на форумі підписали угоду між фінансування Європейським банком та KfW банком для Чернівців. А саме на новий проєкт  – модернізацію водогону Чернівців. Згодом міська рада оголосить на яку суму підписана угода.

Міський голова Хотина Андрій Дранчук розповів у коментарі журналістці Шпальти, що разом з Томасом Шмідтом презентували на панелі тристороннє партнерство Хотину, а також міст Тельтов (Німеччина) і Жаґань (Польща). Угоду підписали торік у січні.

У межах партнерства діти з Хотина беруть участь з дітьми міст-партнерів у спортивних змаганнях та інших масових і розважальних заходах. За півтора року у рамках цієї співпраці партнери лише з дітьми провели близько двох десятків активностей.

Фото авторки

Коментарі